ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГласовеКултураМненияНовини

Проф. Любомир Караджов: Министър Кирил Петков бърка

“Българската култура (и всяка друга) не може да се самоиздържа. И не бива”

„Културата може да бъде самоиздържаща се“, каза преди дни министърът на икономиката Кирил Петков. Той ми е много симпатичен-повече, отколкото всеки друг министър някога ми е бил. Но истината ми е по-симпатична, затова искам да припомня някои азбучни принципи в тази посока. Първо – понятието „култура“ е много обемно и ако вземем определението на Фройд, че то характеризира цялата сума от успехи и начинания, с които човешкия род се е отдалечил от животинските ни предшественици, става ясно, че министърът едва ли е говорил точно за културата, а за изкуството. Но и то като елемент на културата не може и не бива да бъде самоиздържащо се, най-малко по две причини.“ Това написа в личната си страница в социалната мрежа Facebook проф. д-р Любомир Караджов от Академията за музикално, танцово и изобразитално изкуства „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

„Първата е, че чрез изкуството, прилежащо на съответната култура, държавата осъществява своята генерална политика. Затова абдикацията на държавата от дотирането на изкуството и културата го няма никъде по света.

Вижте целия коментар по темата в Капана.

Снимка на корицата: бнр

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Въпросът за националната култура е въпрос за националната идентичност и в крайна сметка-въпрос на националната сигурност. Добре написана и подплатена статия!

  2. Културата е държавна политика от първостепенна важност. Ако се мине към вариант “всеки да се оправя”, то ни очаква брутално опростачване на средата още повече. Ако през последните 30 г. имаше целенасочена политика в културата нямаше да сме на това дередже.

  3. Професорът не е разбрал. Нищо чудно. Няма лошо да попрочете и малко западна литература по въпроса. Ама той е от тия, вирели само в БГ почва.

    1. Даа, да попрочете западна литература, но ако там пише, че гей-парадите са хубаво и културно нещо, че няма лошо децата да имат Родител 1 и Родител 2, че Хамлет може да е чернокож персонаж, нищо че няма общо с историческата и литературна действителност? Или това също е култура и изкуство?

    2. Абе не знам кой не е разбрал добре. Автора на статията има достатъчно много артистични изяви в чужбина за да е напълно наясно как са нещата. И е наясно.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина