ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КриминалеНовиниРазследване

Военноморските сили възобновиха операцията по издирването и на падналия изтребител МИГ-29

Версии за инцидента

Междувременно Сръбското министерство на отбраната опровергава твърдението на журналиста Григор Лилов, който написа във Фейсбук, че е възможно българският изтребител да е бил свален край Шабла от изстреляна от сърбите ракета С-125 Нева

Основната версия за падането на изтребителя МиГ-29 в Черно море е дефект в мишената, според Величко Дерузов, пенсиониран пилот на изтребител в авиобаза „Граф Игнатиево“, съобщи БНТ. Мишената се пуска на 9000-10000 метра височина и пада с 3-4 метра в секунда, което е достатъчно за един пилот да я порази. При тази мишена скоростта на падане е била висока, тъй като парашутът ѝ се е скъсал, което е довело до снижаване на изтребителя под 2000 метра. А при такава мишена не трябва да се слиза под 4000 метра, коментира Дерузов.

По думите му може да има и грешка на пилота, в стремежа си да порази целта. В самолета има система, която оповестява наближаването на опасна височина, каза още Дерузов.

Припомняме, че днес в 00.00 ч. бе подновено търсенето на черната кутия на изтребителя, след проверка и профилактика на техническите средства и извършен детайлен анализ на цялата събрана информация за конкретизиране на евентуалното ѝ местоположение. Военноморските сили възобновяват операцията по издирването и на падналия изтребител МИГ-29, съобщават от ВМС.

В операцията участват минен ловец „Цибър“ и моторен катер 213 от състава на ВМС, както и група от фирма „Хидроремонт ИГ“ ООД със специализирано подводно оборудване.

Припомняме, на 9 юни 2021 г. сутринта бе съобщено, че „при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България, самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили, е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00:45 ч.“.

Междувременно Сръбското министерство на отбраната опровергава твърдението на журналиста Григор Лилов, който написа във Фейсбук, че е възможно българският изтребител да е бил свален край Шабла от изстреляна от сърбите ракета С-125 Нева, съобщава вестник „Новости“. Министерството информира, че „в деня на падането на българския самолет МиГ-29 членове на сръбската армия не са изпълнявали действия на ракетните части на ПВО, нито действия на авиацията на полигона Шабла, нито по какъвто и да е начин може да бъдат свързани с падането на българския военен самолет МиГ-29.“ От идването си на полигона Шабла членовете на сръбската армия са извършвали дейността си в съответствие с предварително дефинираните планове, които са съгласувани и одобрени от страна на представители на въоръжените сили на Република България и сръбската армия, заявява сръбското министерство на отбраната, допълва БТА.

Снимка: бнт

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина