ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

БВП намалява с 8.5% през второто тримесечие на 2020 г.

Той възлиза на 27 395 млн. лв. по текущи цени

На човек от населението се падат 3 944 лв. от стойностния обем на показателя

БВП намалява с 8.5% през второто тримесечие на 2020 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година. За сравнявания период брутната добавена стойност се понижава със 7.6%. Сочи справката на Национлания статистически институт.

През второто тримесечие на т. г. относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката увеличава равнището си спрямо същото тримесечие на предходната годинас 0.1 процентни пункта. Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 2.1 процентни пункта до 28.4%. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в най-големиятсектор на икономиката-този на услугите, намалявадо ниво от 68.0% при 70.2% през съответния период на предходната година.

Спадът ѝ се определя от регистрираното намаление при: Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство -17.7%, Култура, спорт и развлечения; други дейности; дейности на домакинствата като работодатели; недиференцирани дейности на домакинствата по производство на стоки и услуги за собствено потребление; дейности на екстериториални организации и служби – 4.7%; Операции с недвижими имоти -3.0%; Добивна промишленост; преработваща промишленост, производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване – 2.8%, и Селско, горско и рибно стопанство -0.8%.

По отношение на компонентите на крайното използване влияние за регистрирания икономически спад имат индивидуалното потребление – с намаление от 0.2%,и бруто капиталообразуването – с понижение от 14.1%. Износът на стоки и услуги намалява с 19.0%, а вносът с 19.1%.

БВП възлиза на 27 395 млн. лв. по текущи цени, а на човек от населението се падат 3 944 лв. от стойностния обем на показателя.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина