Зелен градИзбориКварталиМненияНовини

ПП-ДБ се обяви срещу инсталацията за рециклиране на гуми в Пловдив

Групата на общинските съветници на „Продължаваме Промяната-Демократична България“ в града на тепетата изразяват своята сериозна загриженост и недоволство от проекта за изграждане на инсталация за рециклиране на отпадъчни автомобилни гуми в пловдивския район „Южен“.

 Планират инсталация за изгаряне на гуми в Пловдив?

На фона на мръсния въздух, който дишаме в Пловдив, един такъв завод, който ако работи непрекъснато ще рециклира около 20 тона гуми всекидневно, гарантирано ще има негативен ефект върху екологията на региона“, заяви зеленият общински съветник Добромира Костова.

По думите й, рециклиране на стари автомобилни гуми е от съществено значение за кръговата икономика на града, но в същото време носи своя съществен екологичен отпечатък и рискове, сред които освобождаването на вредни газове, токсични химикали, фини прахови частици и тежки метали в атмосферата.

В Пловдив е най-мръсният въздух в цяла България

Логични са притесненията, че почвата и водите ще се замърсят, а лесната запалимост на гумите носи реална опасност от пожари, които ще изложат на риск работниците в инсталацията, както и целия регион.

Не е и ясно кой и как ще управлява опасния отпадък, както и как и къде ще се гарантира неговото безопасно обезвреждане или депониране.

Освен всичко това, рециклирането на гуми може да предизвика неприятен шум и силни миризми, които могат да се отразят негативно върху живеещите в съседство, особено предвид близостта на инсталацията до града и големи села в района.

Затова от „Продължаваме Промяната-Демократична България“ в Об С настояват за цялостен и отговорен подход при изграждане на подобна инсталация, за да може обществото да разбере и участва активно в решаването на важните въпроси, свързани с инсталацията.

В процес на проверка сме дали са спазени всички законови процедури и изисквания. Към момента сме открили вече някои проблеми, като например неспазване на законовия срок за насрочване на обществено обсъждане“, заяви Добромира Костова.

РИОСВ отмени общественото обсъждане на бъдеща инсталация за рециклиране на гуми

Благодарение на възражението на групата съветници в РИОСВ през декември по казуса, беше отменено първото обществено обсъждане на проекта. Новото е насрочено за края на февруари.

Припомняме, че днес Инвеститорите на завода за гуми се обявиха срещу подобна декларацията на групата на ГЕРБ в Об С.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина