Монтират 25-метрови комини за новите котли на Топлофикация (ВИДЕО)

Зелен град Новини

Те са част от инвестиция в качеството на въздуха в града а обща стойност 23 милиона лева

В Отоплителна централа Юг (ОЦ Юг) на EVN Топлофикация в Пловдив бяха доставени първите два комина за изграждащите се в момента нови водогрейни котли. Те са произведени в завод на фирма Dominion – Steelcon в Словакия и са на обща стойност над 350 000 лв. Комините бяха доставени през седмицата със специализиран транспорт, включващ  извънгабаритна транспортна техника и мащбна логистична операция.

Всеки от тях е с дължина 25 метра и диаметър между 1150 и 1350 mm. Теглото на всеки от тях е около 8 тона. Тяхното разтоварване, както и това на съпътстващата окомплектовка, се извърши с автокранове.

Монтажът им ще бъде извършен, като платформите към съоръженията ще бъдат монтирани, докато комините са в легнало положение, след което ще бъдат изправени, позиционирани и нивелирани отново чрез автокрановете.

Доставката на комините е стъпка в изграждането на новите високоефективни водогрейни котли в EVN Топлофикация, работещи на природен газ. Проектът включва изграждане на 5 броя нови водогрейни котли: два от тях в ОЦ Юг и три в ТЕЦ Север. Общата им мощност е 100 MW (мегавата).​ Основната роля на съоръженията е за покриване на върхови товари и гъвкава работа с кратки процедури на включване и изключване.

Новите водогрейни котли в Отоплителна централа Юг на EVN Топлофикация също са доставени прзе седмицата. Съоръженията са на обща стойност над 2,5 млн. лева.

EVN Топлофикация инвестира в новите котли 23 милиона лева, което е пoредна стъпка в модернизацията на централното топлоснабдяване в града и принос към качеството на въздуха. Очаква се проектът да бъде завършен през 2021 г.

Проектът за нови котли на EVN Топлофикация навлезе във фазата на полагане на бетоновите фундаменти

С 90 000 тона спестени СО2 емисии за 8 години EVN Топлофикация стартира нова кампания за по-чист въздух в Пловдив

Споделете ни във:

2 коментара за “Монтират 25-метрови комини за новите котли на Топлофикация (ВИДЕО)

  1. Всички тези “инвестиции” многократно ще ни бъдат начислени в сметките за парно и ток…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.