ГрадътЗдравеНовини

Безплатни прегледи за проблеми с вените в Пловдив

Трима изтъкнати съдови хирурзи от Отделението по съдова хирургия на „Пълмед” – Пловдив се включват в инициативата „Вземи краката си в ръце активно“, чиято програма, наред  с други събития, предвижда безплатни профилактични консултации за навременното диагностициране на хроничната венозна болест.

Кампанията, чието пето издание се провежда тази година, се осъществява отново от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) със съдействието на сайта venite.bg.

На 15, 19, 20, 21, 22 и 27 юни в „Пълмед” безплатно ще преглеждат д-р Николай Михайлов, началник на Отделението по съдова хирургия в медицинския комплекс, и колегите му д-р Петър Славов и д-р Неделчо Атанасов. Записването на часове за преглед започва от 20 май на сайта venite.bg.

„Сред рисковите фактори за развитие на хроничната венозна болест са наследствената предразположеност, обездвижването, наднорменото тегло, начинът на живот и работа, а при жените от съществено значение са бременностите и техният брой, наред с други фактори”, сподели д-р Михайлов, които преди 8 години прекъсна кариерата си в голяма болница в британската столица и се върна да работи в родния си град.

Той подчерта, че за всички съдови заболявания е от огромна важност ранното им откриване и своевременното започване на профилактика или лечение, ако е необходимо такова.

Организаторите на акцията „Вземи краката си в ръце активно“ съобщават, че за 5 години над 4000 души от цялата страна са се възползвали от безплатните профилактични прегледи. Само през миналата година са прегледани над 1500 души или с 20% повече от предходната година, а диагностицираните с хронична венозна болест са с 15% повече в сравнение с 2021г.

Същата справка показва, че 61% от прегледаните са със симптоми на хронична венозна болест с история от 1 до 5 години, а 50% изобщо не са се лекували медикаментозно. Повод за тревога е констатацията, че се наблюдава подмладяване на заболяването, като нараства делът на хората на по-млада и средна възраст, диагностицирани в началните стадии на болестта. Благодарение на кампанията все повече хора разбират, че ранната диагностика и адекватното лечение имат огромно значение за намаляване на риска от прогресия и усложнения на това разпространено заболяване.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина