АктуалноЗабавлениеНовини

Какво да правим в Пловдив (07.06–13.06)

07 юни

Пловдив чете

На този празник на книгата гостуват авторитетни издателства от цялата страна, а Главната на Пловдив се превръща в огромна книжарница на открито. Срещи с български и чуждестранни писатели се провеждат в къщите на Стария град, в НБ „Иван Вазов“ и читалища, в приятна атмосфера на квартал Капана и в други любими места на пловдивчани.

Заедно с Народна библиотека „Иван Вазов“ по време на фестивала се избира и Читател на годината в няколко възрастови категории (от 5 до 105 години). Естествена професионална тежест добавят годишните Национални награди в областта на литературата „Христо Г. Данов“, организирани от Министерство на културата и Отдел „Култура, археология и културно наследство“ при Община Пловдив.

На церемонията за официалното откриване на фестивала в Античния театър на Пловдив кметът на града връчва традиционния „Орфеев венец“ (изящна пластика-копие на художника Жорж Трак, придружена от парична премия в размер на 5000 лева) за високи постижения в областта на съвременната поезия. Носители на наградата през годините са поетите Константин Павлов (2006), Валери Петров (2008), Борис Христов (2009), Петър Анастасов (2010), Дамян Дамянов (2011, посмъртно), Стефан Цанев (2012), Иван Теофилов (2013), Иван Вълев (2014), Иван Цанев (2015), Калин Донков (2016), Екатерина Йосифова ( 2017), Александър Секулов (2018), Иван Ланджев (2019), Виктор Самуилов (2020), Георги Борисов (2021), Аксиния Михайлова (2022).

От 2015 година организаторите на „Пловдив чете“ връчват и наградата „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Носители на отличието са Христо Гочев (2015), Яна Левиева (2016), Кирил Златков (2017), Иво Рафаилов (2018), Стефан Касъров (2019), Люба Халева (2020), Капка Кънева (2021), Милена Вълнарова (2022).

Трета национална изложба на българския комикс

Това е петото гостуване на изложбата извън София, след официалното ѝ откриване през месец юли 2022 година. В експозицията ще видите 58 произведения от 43 активно работещи български комикс-артисти. Селекцията представя богато разнообразие от стилове и жанрове в творби, създадени както от млади автори, така и от вече утвърдени творци.

Участници: Айхан Хайрула, Александра Желязкова, Анани Борисов, Анна Цочева, Борис (Bobb) Клисурски, Борис Стоилов, Венцислав Великов, Веселин Праматаров, Веселин Чакъров, Виктор Кълвачев, Дамян Дамянов, Димитър Стоянов – Димо, Дияна Нанева, Евгений Йорданов, Ива Груева, Ивайло Драганов, Ивайло Иванчев, Иван Беров, Иван Домузчиев, Иван Коритарев, Ирина Караиванова, Константин Витков – Тисис, Кристиян Андреев, Любослав Герасимов, Марио Кулев, Мартин Петров, Мая Бочева – Уики, Милена Симеонова, Пенко Гелев, Петър Станимиров, Петьо Георгиев, Румен Чаушев, Сатанасов, Светлин Велинов, Симеон Асенов, Славена Симеонова, Сотир Гелев, Станислав Андреев, Теодора Дончева – Теч, Тодор Илиев, Тодор Христов.

По време на откриването на изложбата НБ „Иван Вазов“ ще връчи и традиционните си годишни награди •Читател на годината от 5 до 105• на най-активните читатели. Награждаването е включено в програмата на литературния фестивал „Пловдив чете“ и е за три възрастови категории:
• до 5 години
• от 5 до 15 години
• от 15 до 105 години.

След откриването на изложбата и връчването на наградите •Читател на годината от 5 до 105• в Читалня № 2 „Акад. Петър Динеков“ ще бъде прожектиран документалният филм „Дъга – разкази в картинки“. Филмът е за списание „ДЪГА“, което се появява в България във времето на социализма – през 1979 година и пропагандира западно влияние – изкуството на комикса. Списанието съществува повече от десет години и огромният му тираж – 300 000, се изкупува до последната книжка. „ДЪГА“ е единственото по рода си издание в бившия соцблок. Някои от сериите и героите на списанието и до днес са в спомените на хората, като са оставили трайна следа в оформянето им като личности.

Режисьор: Мария Николова
Продуценти: Сотир Гелев, Пенко Гелев
Gekkon Animation Studio, Four Hands Studio

Народна библиотека Иван Вазов

16:00 часа

07.06 – 21.06.2024

Предизвикателството

„Предизвикателството“ – един уникален проект с фокус върху творческо развитие на младите хора (между 16-23 годишна възраст), който им дава възможност за творчески дебют под формата на късометражен филм. „Предизвикателството“ е възможност за професионално развитие на младежите и свободен достъп до творческо образование. Самото предизвикателство представлява заснемане на късометражен филм с продължителност 5 минути, което трябва да бъде направено за 24 часа. Участниците преминават майсторски класове с ментори, които са утвърдени продуценти, режисьори, оператори, актьори, сценаристи. Всеки отбор ще има възможност да представи своя филм пред публика на официална прожекция. Менторите избират победител, който печели голямата награда от 1000 лева и се състезава за националната награда.

Участието в проекта е напълно безплатно, необходима е предварителна регистрация на отбор!

Менторите, които ще водят майсторските класове в Пловдив по кинорежисура, продуцентство, сценарно писане, операторско и актьорско майсторство са:
Катя Тричкова, която спечели наградата „Златна палма“ за най-добър късометражен филм на кинофестивала в Кан преди седмица.

Стефан Командарев, сред най-утвърдените имена в съвременното българско кино. Филмът му „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ (2008) e първият български игрален филм, попаднал в кратката селекция за Оскар. Филмът му “Уроците на Блага” спечели голямата награда на журито на фестивала в Рим и награда за най-добър филм на международния филмов фестивал в Карлови Вари.

Симеон Венциславов, сценарист, работил по филмите „Уроците на Блага“, реж. Стефан Командарев (Кристален глобус за най-добър филм и Награда за най-добра актриса, Карлови Вари, 2023), „Посоки“;, реж. Стефан Командарев („Особен поглед“ Кан, 2017), „А̀га“, реж. Милко Лазаров (Берлинале, 2018), „В кръг“;, реж. Стефан Командарев и други, както и по предстоящите заглавия „Стадото“;, реж. Милко Лазаров и „Безветрие“, реж. Павел Г. Веснаков. Филмите, по които е работил, късометражни и пълнометражни, са носители на повече от 70 национални и международни награди. Носител на наградата „Кшищоф Кешловски“ за най-добър сценарий от Централна и Източна Европа, ScripTeast 2015;.

Николай Мутафчиев, продуцент и режисьор. Познат на широката аудитория, като режисьор на „Сървайвър” 2, 3, 4, “Африка: Звездите сигурно са полудели“ и „Комиците“ по БТВ. „ВИП Брадър“ 2 по Нова ТВ. Автор, продуцент и режисьор на култовия филм (с голямата наградата на публиката в Москва през 2013г.) „Още една мечта“, както и продуцент на българо-кипърската продукция „Радостта и тъгата на тялото“.

Кристина Верославова, която стана изключително популярна у нас от участието и в ролята на Марта в сериала “Вина”. Кристина е учила в САЩ в Института по театър и кино “Лий Страсбърг”. Тя прохожда на театралната сцена в Лос Анджелис с постановките “Полша”, “Майката на Икар” и “Хълмове като бели слонове”. Играе главната роля в представленията “Трамвай желание” на Тенеси Уилямс и “Три сестри” на Чехов. Дебютът ѝ в киното е във филма “За теб, за нас”, в който изпълнява главна роля.

След майсторските класове, участниците ще бъдете предизвикани да създадат късометражен филм с дължина до 10 минути само за 24 часа по тема, изтеглена от менторите. Филмите на отборите, които успеят да завършат навреме, ще бъдат представени на официалната прожекция. На финала менторите ще изберат отбор-победител, който ще спечели голямата награда от 1000 лева предоставена от NESCAFÉ 3in1и ще се състезава за националната награда!

График:
7 юни, 17:00 ч. – Откриваща церемония и инструкции за отборите
8 юни, 9:00 ч. – Начало на майсторските класове. Всеки клас е с продължителност 45 мин.
8 юни, 13:00  ч. – Теглене на темата и начало на 24-часовото  предизвикателство: късометражен филм до 10 мин.
9 юни, 13:00 ч. – Край на  24-часовото предизвикателството.
9 юни, 17:00 ч.- Прожекция на филмите и награждаване

07.06 – 09.06.2024

Дом на културата Борис Христов

Гледай ти

“Гледай Ти” е направен по холивудски модел и има закрита и публична театрална програма. Веднага след празничното откриване на 7-ми юни, в рамките на два фестивални дни, всички млади актьори от 11-те пловдивски школи ще представят един пред друг своето творчество и постижения.

В седмицата 10-14 юни, пловдивската публика може  да се наслади на представленията, които ще се провеждат в театър “Хенд” и са с вход свободен. Последният ден, 15-ти юни, е отреден за срещи с представители на висши учебни заведения, които предлагат възможности за бъдещото развитие на таланта и мечтите на младите в театъра. В помощ на професионалното им израстване ще има уъркшоп на тема “Успешен кастинг” с водещия в сферата Йордан Йосифов, а две от най-влиятелните пловдивски инфлуенсърки ще засегнат модерната тема за изкуството и социалните мрежи. Вечерта на закриването се очертава със звездно присъствие и обещава много изненади, които организаторите все още пазят в тайна.

Театър Хенд

07.06 – 15.06.2024

MIO TEMPO

Автор на хиляди изображения в кариерата си на фотограф-художник, днес Соня стига до разбирането, че „цикълът „Репортажни портрети в студио“ са фотографиите, които до голяма степен определят моя фотографски портрет“.

Този цикъл е заснет в средата на 80-те години на XX век, снимките от него са представяни на национални и международни форуми, публикувани са в списание „COLORS“, в книги, представящи българската фотография, експонирани са в галерии. Като Соня Станкова отбелязва: „Сравнявали са ги с каталог за филми на неореализма, което е моето любимо кино, понякога разказват истории, за които не всеки е готов“. Но те има какво да ни „кажат“ и днес след толкова години и превратности, запечатали мига на тогавашната си среща с обектива.

Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градската художествена галерия, ул. „Артин Гидиков“ №11 в Стария град

18:00 часа

07.06 – 26.06.2024

Дни на корейската култура

По време на двата дни – 7 юни (петък) от 18:00ч. и на 8 юни (събота) от 15:00ч., посветени на корейската култура в град Пловдив, ще можете посетите страната виртуално, да опитате корейско ястие, приготвено от корейски шеф (7-ми юни), да се снимате с ханбок (традиционна корейска носия) или да получите сувенир за спомен. Очакваме ви и двата дни, един час преди прожекциите на филмите в Lucky Дом на киното.

На 7 юни от 19:00ч. ще може да гледате филма „РЕШЕНИЕ ЗА РАЗДЯЛА“, който ще бъде на екран за пръв път в България, а режисьорът му Парк Чан-ук е отличен с награда за най-добър режисьор за лентата в Кан.  Филмът не се препоръчва за лица под 16 години.

На 8 юни от 16:00ч. ще бъде излъчен филма „СРЕЩА С БОГОВЕТЕ: ДВА СВЯТА“, интригуващ фентъзи екшън, чиято история стъпва върху ранни будистки текстове и техните учения, както и върху будистки картини от древността. Филмът не се препоръчва за лица под 13 години.

Lucky Дом на киното

BROKE CONCEPT – ‘Умри от Смях’ ALBUM PROMO

Broke Concept ще представят предстоящият им албум ‘Умри от Смях’!!!
За пръв път музиката ще бъде изцяло наживо, а емоциите ще са още по-горещи! Не пропускайте!

Етаж 0

Вход: 10 лв

Bay Lubo Goes LITE SPICE

Понякога идва време за промяна.
Резидент диджея ни сменя никнейма си, но не и душата си!
Стиловото разнообразие вече е налично от последните няколко партита, сега ще се наложи да свикнем и с буквената комбинация. 

Петното на Роршах

21:00 часа

YOKOLOVE at BallyClub

Пригответе се за нощ с много Groove Lab & New Wave BG и вълнуваща енергия!

Очаква ви за незабравимо петъчно преживяване и море от танци!

Bally Club

20:30 часа

08 юни

Ама че крокодил

За първи път в България, на сцената на Държавен куклен театър – Пловдив, има представление с пясъчни рисунки, които се случват в реално време пред зрителите. „Ама че крокодил!” е тази нова вълшебна приказна история, пресъздадена от пясък, светлина, музика и актьорско вдъхновение.

Държавен куклен театър

10:30 часа

11:45 часа

Фестивал на китарата „Поколения“

Фестивал на китарата „Поколения“ се организира от Сдружение „Китара-Пловдив“  с председател проф. д-р Стела Митева-Динкова. Той е създаден по идея на пловдивския китарист и педагог Хари Нигохосян през 2015 г, като част от програмата на фестивал „Арт Белозем“, който се провежда в село Белозем и събира на една сцена музиканти и художници. Две години по-късно „Поколения“ намира нов дом – НЧ „Иван Вазов-1904“, Пловдив. Възрожденската къща, с нейната невероятна атмосфера, от 2017 до 2021 г. приютява над 200 пловдивски китаристи – ученици, студенти, преподаватели, камерни формации и китарни ансамбли. От 2022 г. фестивалът става национално събитие и в него участват талантливи деца и младежи от цялата страна. 

Настоящото издание на Фестивал на китарата „Поколения“ е част от културния календар на Община Пловдив. То представя на пловдивската общественост 4 събития: 
Фестивална сцена с над 40 участници от Пловдив, София, Стара Загора, Бургас и Асеновград. Тя ще се проведе на 8 юни от 10.00 до 14.00 ч. в НУМТИ „Добрин Петков“, Пловдив. Инструменталисти, които свирят на класически, електрически и акустични китари, на възраст между 7 и 20 години ще бъдат оценявани от три професионални журита с председатели: проф. д-р Стела Митева-Динкова, д-р Милена Манева-Вълчева и доц. д-р Петър Койчев. 

На 9 юни програмата на фестивала предвижда образователни активности. От 11.30 часа в зала „Проф. Владимир Аврамов“ на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ ще се проведе Лекция-уъркшоп с Благовест Георгиев (Франция/ България) – съвременен български китарист и педагог, който ще разкаже за своя творчески път и ще представи кратка концертна програма с китарни шедьоври. Същият ден от 14.00 в две паралелни локации (зала  „Проф. Владимир Аврамов“, АМТИИ и Концертна зала на ул. Съборна №39) стартират две Китарни ателиета: „Китарино“ с Дайана Рачева предназначено за най-малките и всички, които искат да опознаят инструмента и „Поп и джаз китара“ с водещ Петър Койчев, в което ще се представят основните техники за електрическа китара. От 15.30 в „Творческа лаборатория за виртуози“ Йоана Тихолова ще сподели ценен опит с младите китаристи. (зала „Проф. Владимир Аврамов“, АМТИИ)

Фестивал на китарата „Поколения“ ще завърши на 10 юни от 15.30 часа с Образователен концерт „Китара“. Отличените участници във Фестивална сцена ще свирят пред деца в риск от Комплекс за социални услуги „Олга Скобелева“, представяйки китарата на своите връстници и приобщавайки ги към изкуството. 

Балетни импресии – Клавирно дуо Русалка

Концертът е част от официалната програма на 8-ми Международен младежки фестивал „Кръстопът“, организиран от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив, по предложение и със съдействие на Арт галерия Константин, асоциация за културен обмен.

Duo Ondine е френско-италиански клавирен дует – пиано на четири ръце, създаден в Женева през 2014 г. от младите и изключително талантливи Клементин Дюбос и Жулиет Аридон Косиолек. Десет години по-късно Duo Ondine е продължава да блести на международната сцена с изискани, виртуозни и проникновени изпълнения, с прецизни и изключително чувствени интерпретации.

Duo Ondine е носител на първа награда от IV международен конкурс за камерна музика La Follia Nuova през 2023 г. Клавирният дует е посрещнат с голям успех в много европейски и азиатски концертни зали и фестивали: Триенале, Милано, Италия, Американската църква в Париж, Франция, Steinway Hall, Лозана, Швейцария, LFN Фестивал, Болцано, Италия, Театър Кантор, Лион, Франция, Great Piano Hall, Валанс, Франция, Festival les soirées d’Usson, Франция, Национална зала на Виетнян, Лаос и др.

Специализирани във френски и славянски репертоар, Жулиет Аридон-Косиолек и Клементин Дюбос представят богат репертоар с творби на Дебюси, Равел, Дюка, Сен-Санс, Дворжак, Рахманинов, Бородин, Мусоргски, Стравински.

Балабанова къща

18:00 часа

Lost in Hills

С участието на над 20 талантливи изпълнители на 3 наелектризиращи сцени, LOST in HILLS обещава незабравимо музикално пътешествие като никое друго. Но това не е всичко – потопете се в релаксация, измамите вкусовите си рецептори с възхитителна храна и отпийте от ръчно изработени коктейли сред спиращата дъха природа. 

Отбележете в календарите си от 11:00 до 23:00 часа за два дни непрекъснато забавление и вълнение! Не пропускайте най-доброто лятно изживяване.

Хълм Бунарджика

08.06 – 09.06.2024

Dune Collective / Live Band / Stoner Psychedelic Desert Rock

Dune Collective се завръщат, където винаги е хубаво! Този път те идват в магията на юнската нощ, за да ни залеят с техния псайхиделик звук, който всеки път пречупва различни цветове през призмата на съзнанието и винаги е нещо леко ново, но и леко старо, все така уютно познато, но и някак различно.

Петното на Роршах

20:00 часа

The Great Value / Vol. 54 : 08.06

Има ли нужда да правим представяне на събитие, което ви носи климатик, по-добрите питиета и най-добрата музика? Не мислим…

Там или жега!

Rock Bar Download

22:30 часа

Victor Valora at Bally Club

В селекцията му ще чуете мелодичен и ритмичен deep/tech с дълбоки бас линии, преминаващ през динамичен groovy tech, понякога с испански и ориенталски елементи, достигащ до underground и tech house звучене.

Bally Club

20:00 часа

09 юни

Необикновената принцеса

Това е спектакъл за различните, за тези, които не се променят, защото така трябва или така правят всички.

10:30 часа                                             

11:45 часа

Концерт на балетно студио Буратино

Дом на културата Борис Христов

19:00 часа

Ден на отворените врати – Езиков клуб за разговорен английски RANDOMLY

Ако сте учили английски език преди – четете, пишете, може би дори разбирате, когато Ви говорят, но усещате, че Ви липсва практика в говоренето и имате желание да промените това – заповядайте между 14:00 и 20:00 часа на 9 юни – да се запознаем, да си поговорим, а защо не и заедно да направим първата крачка към едно различно бъдеще.

Offline Café

14:00 часа

10 юни

Отблизо

Камерна зала

Драматичен театър

19:00 часа

За сватбите

УЧАСТВАТ
Стоян Янкулов СТУНДЖИ, Петър Миланов, Ангел Демирев, Радослав Славчев – Riverman, Людмил Стойнев, Димитър Тишев, Добромир Велев, Любомир Желев, Костадин Атанасов, Атанас Душилов, Eва Перчемлиева – Тъканова, Алесандра Борисова SUNNY, КРИСТА, Елена Кокорска, Галя Кокорска, Милена Караджова, Ива Григорова, ДФА „Фили Кутев“ с главен хореограф Ивайло Иванов, Росен Чепилски, Никола Боев, Полина Дойчева, Албена Боева и със специалното участие на КАМЕН ДОНЕВ

ПОСТАНОВЪЧЕН ЕКИП
авторски спектакъл на Камен Донев
сценография и костюми Николай Николов
фотограф Стефан Ненков – 3inSpirit

ОПИСАНИЕ
ЗА СВАТБИТЕ!

Песни, танци и истории из балканските земи

…Защо има сватби ли?…

… Ами, сватбата, Райне, е просто една метафора … символ на градежа. Защото в живота първо ти дават, а ти, ако си умен, вземаш… после с наученото създаваш и ти на свой ред… и най-подир трябва да започнеш и ти да даваш… а ако във всичката тая работа няма любов, значи си живял напусто. Бил си един себелюбец.

… И вътре в сърцето си всеки знае, че сватбата не е заради роклята, отрупаната трапеза, подаръците и буйната веселба.. не е и заради това какво ще кажат хората… сватбата е заради човека.

… Този, който ще те чака, ще те търси, ще се радва с теб и ще плаче с теб. Човекът, който ще ти дава сила и вяра, без да ги изискваш… Човекът който, след като сте изпратили детето си на терминал 2, ще те утеши и ще помълчи с теб. Човекът, който никога няма да позволи да си сам, дори когато един от двамата вече го няма…

КАМЕН ДОНЕВ

Античен театър Пловдив

19:00 часа

Останалите събития може да проследите в двуезичния дигитален гид на Пловдив.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Един коментар

  1. Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена:–- https://use.my/arctik

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина