СъдТемида

Ветко и Маринела Арабаджиеви са с европейска заповед за арест

Синът им Вълчо е с обвинение за данъчни престъпления и пране на пари

В хода на процесуално-следствените действия са иззети суми от 10 млн. лв, за които искали през нощта машини от БНБ да ги броят

Шестима от задържаните 10 са с обвинения

Заместник-главният прокурор Иван Гешев и заместник-ръководителят на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов представиха подробности за досъдебното производство за данъчни престъпления и пране на пари на брифинг в столицата.

При акцията на прокуратурата в петък в хотелите на Ветко Арабаджиев "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив са открити и иззети милиони левове и евро. "В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки", обяви зам.-главният прокурор. По думите му намерените суми са потресаващи количества. Те са иззети от домове, хотели, офиси и банки. Според разказа на прокурора пари изскачали от всякъде – куфари,кутии, сейфове и т.н.

„Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума", обясни той.

Иван Гешев разказа подробности как колегите му работили близо 24 часа, дори се  наложило спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини.

Рано сутринта е иззет луксозния автопарк на фамилията, който се оценява между 5 и 10 млн. лева.

Събрани са доказателства срещу Маринела и Ветко Арабаджиеви, за които е издадена Европейска заповед за арест, тъй като същите са извън територията на страната, обяви Иван Гешев. Предстои да им бъде повдигнато обвинение по чл. 321 и 255 ал.3 от НК – за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления.

„Вече са в Шенгенската информационна система. Действа се и по посока издирване от Интерпол", обясни ръководителят на Специализираната прокуратура. По данни на прокуратурата двамата се намират във Франция.

Задържан е синът им Вълчо Арабаджиев. Той е с повдигнато обвинение за данъчни престъпления и пране на пари, с прокурорско постановление е задържан за до 72 часа.

Прокуратурата ще иска постоянното му задържане под стража от съда.

Според коментара на Спецпрокуратурата такава акция не се е случвала в новата история на България. "Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели – си плащай данъците", каза още Иван Гешев.

До момента към наказателна отговорност са привлечени шестима от задържаните 10 при вчерашната операцията. Петима са уличени за участие в организирана престъпна група, а шестият е с обвинение за пране на пари. На част от петимата също са повдигнати обвинения и за вторични престъпления – пране на пари и данъчни престъпления. Става дума за две жени, занимаващи се със счетоводство и логистика, уточни зам.-главният прокурор. 

Разследваните фирми били десетки.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина