Ученици от Хуманитарната гимназия издадоха присъда на наркодилър

Темида

Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” мотивира гимназисти да учат право

Ученици от Х клас от Профилирана хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в града бяха специални гости на Окръжен съд – Пловдив. Те участваха във възстановка на съдебен процес. С тази инициатива приключи провеждането на Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2016/2017 г. В осъществяването й участваха съвместно съдии от Окръжен съд – Пловдив, прокурори от  Окръжна прокуратура – Пловдив и представители на Регионално управление на образованието – Пловдив.

Десетокласниците влязоха в ролите на съдии, прокурори, адвокати, вещи лица, свидетели и обвиняем. На финала на възстановката на съдебния процес съставът произнесе „присъда“ по казус, свързан с държане на наркотично вещество с цел разпространение. „Вече съм избрала да уча право, насочила съм се към професията на адвокат, а участието в подготовката на този процес ме мотивира допълнително“, каза десетокласничката Ивелина Матева, която влезе в ролята на вещо лице.

Председателят на Окръжен съд – Пловдив Веселин Хаджиев, и окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов връчиха грамоти на всички ученици, участвали в симулативния съдебен процес.

Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури” стартира на 15  ноември 2016  г. През първия и втория учебен срок съдии и прокурори в час на класа обучиха ученици от десетите гласове на Профилирана хуманитарна гимназия „Св.Св. Кирил и Методий” гр. Пловдив. Застъпените в това обучение теми през първия срок бяха свързани с трафика на хора; домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата им; детското насилие и хулиганските прояви; децата и компютърните престъпления. Представени бяха професиите съдия, прокурор и следовател, както и принципът на разделение на властите, функциите и структурата на съдебната власт. 

През втората половина на учебната година учениците бяха запознати с проблемите при употребата на наркотични вещества, както и престъпленията, извършвани от наркозависими лица,  проблемите и възпитателните мерки за деца с противообществени прояви. Едновременно с това бяха  разяснени и съдебните процедури, които се осъществяват с участието на деца и техните права, как подрастващите могат  да защитят правата си, как да се предпазват да не станат жертви на престъпление,  връзката между  защитата на техните права и съдебните институции. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.