Търсен в Мароко за връзки с ИДИЛ иска да остане в България

Темида

снимка: бта

Нофал Захри обжалва екстрадирането си пред съда в  Пловдив

Апелативен съд – Пловдив ще разгледа във вторник жалба на Нофал Захри против определение на Окръжен съд – Хасково, с което е взета мярка за неотклонение „временно задържане под стража“ за срок от 90 дни –  на основание чл.13, ал.7 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и чл. 9 от Договор за екстрадиция  между Р България и Кралство Мароко, т.4, във вр. с т.1 от договора.  

35-годишният мъж е обявен за международно издирване от Кралство Мароко с цел екстрадиция във връзка с извършване на терористична дейност и членство в терористична организация ИДИЛ.

Той е бил задържан на 13 януари т.г. заедно с 27 сирийци на "зелената граница" близо до свиленградското село Сладун. Настаненият след това в центъра за мигранти на МВР от затворен тип в Любимец Захри първоначално също се представил за сириец, като се легитимирал с фалшив сирийски паспорт. ДАНС обаче е установил истинската самоличност на мароканеца след експертиза по лицево разпознаване, съобщи прокурорът Павел Жеков.

Арестуваният отказа екстрадиция и поиска да бъде съден в България. „Страхувам се за живота си! В Мароко ще ме убият в затвора, там лишените от свобода нямат никакви права. Не съм терорист, а механик. Моля да остана в България.

Обвинението срещу него по искане на Апелативната прокуратура на Кралство Мароко е издадена международна заповед за арест. Тя е издадена то бюрото на Интерпол в Рабат.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.