Сотир Цацаров даде много добра оценка за работата на пловдивските обвинителите

Темида

„Правосъдие за три дни“ набира инерция в града под тепетата

4 066 бързи и незабавни производства са образували прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура – Пловдив

Между 11 и 12 бързи и незабавни производства образуват всеки ден прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив. Това става ясно от анализа за работата на обвинителите през 2015 г., който бе представен на общо събрание на прокурорите в петък в Пловдив. На съвещанието присъства главният прокурор Сотир Цацаров. Докладът за работата бе представен от апелативния прокурор Иван Даскалов.

Единствената възможна оценка, която мога да дам за работата на прокуратурите от Апелативна прокуратура-Пловдив, е много добра, обяви главният прокурор Сотир Цацаров, след като се запозна с резултатите от анализа. В доклада бе отбелязано, че се запазва положителната тенденция за увеличаване на незабавните производства в апелативната зона, което означава „правосъдие за три дни“ – това е срокът от регистрирането на престъплението до внасянето на обвинителен акт в съда срещу извършителя, както и ръста на бързите производства, които приключват за седем дни.

През 2015 г. са били наблюдавани общо 4 066 бързи и незабавни производства от прокуратурите в апелативната зона, която включва Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали, или на ден се образуват по 11 и 12 от тях. Делата, по които се водят тези разследвания, са най-вече за кражби, грабежи, измами, държане на акцизни стоки без бандерол, нарушаване на обществения ред, незаконно превеждане през границата на чужди граждани и др., които са и структуроопределящи престъпления за района.  

Бързите и незабавни производства са приоритет в нашата работа. Те максимално скъсяват времето до налагането на наказанието за извършителите и по този начин полицаи и прокурори могат да работят по други по-сложни и обемни дела, обясни апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.