Противоречия в експертизата на вещо лице по делото Евстатиев

Темида

Има противоречия в показанията на доктора, прегледал пострадалата и протокола, предаден в съда

Подписът е мой, но аз не съм писал такова нещо, твърди медикът

Продължава разнищването на случая с изнасилената ученичка, за което е обвинен бившият кмет на Стрелча, Иван Евстатиев. От месеци наред, обвиняемият е в тежко здравословно състояние и дори в началото на март бе настанен в център за психично здраве.

Вратите на Темида се отвориха отново тази сутрин, приемайки в съдебната зала, както Евстатиев, така и пострадалата Ирена, заедно със семейство й. Заседанието се състои по повод на това, че се констатира значително разминаване между показанията на д-р Ангел Фингаров, дадени пред съдебния състав и подписана от него експертиза, която е на противоположно мнение.

„Експертизата казва, че Евстатиев е в състояние да стои в следствен арест. Това беше задачата й. Очаквам да се изясни истината по отношение на факта, дали е била девствена пострадалата или не. За мен, г-н Евстатиев трябва да се лекува. Аз все пак имам 38 години стаж и съм наясно един човек кога е добре и кога не. Но за разлика от моето мнение и становище, експертизата казва, че той е добре. Няма да поискам да му бъде променена мярката, това е безсмислен акт от наша страна, на който винаги се отговаря с „Не“, това заяви преди началото на съдебното заседание адвокат Ташкена Колчева.

Месеци по-рано, когато поемното лице д-р Фингаров свидетелства по делото за изнасилване, заяви, че е прегледал пострадалата около 22:30 часа след злополучната ситуация. Ирена е била заведена от майка си, а пред Темида, Фингаров твърди, че е констатирал и стари перфорации, по които може да се съди, че момичето не е било девствено преди половия акт. В протокола за медицинско освидетелстване, обаче,  пише точно обратното, което породи голямо недоумение у всички. „Подписът е мой, но протоколът не е писан от мен. Може да не съм го видял или не знам какво се е случило, но не съм писал подобно нещо, макар че подписът наистина е мой“, заявява д-р Фингаров.

„Няма противоречие в показанията на д-р Фингаров. Има противоречие между показанията на доктора, дадени в съда в минало съдебно заседание и протокола за медицинско освидетелстване. Този протокол не е писан от него, а е само подписан. Прокуратурата, явно с поемните лица, цели да опровергае свидетелските показания на д-р Фингаров, закрепени в негово медицинско удостоверение. Да опровергае неговата констатация за стара перфорация“, категоричен е защитникът на Евстатиев.

Заседанието продължи при закрити врати, поради коментирането интимния живот на обвиняемия и пострадалата.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.