СъдТемида

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу 18 души за източването на КТБ

Снимка: capital

В документа не се среща името на депутата от ДПС и някогашен бизнеспартньор на Цветан Василев Делян Пеевски

Повече от три години след затварянето на Корпоративна търговска банка и започналото разследване през 2014 г., делото най-накрая ще може да започне

Тази сутрин прокуратурата предаде 18 лица на съд за източването на КТБ. Сред тях са мажоритарният собственик на фалиралата банка Цветан Василев и двамата бивши подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов.

Обвиненията са за организирана престъпна група, ръководена от Цветан Василев, създадена с користна цел – придобиване на материални облаги, длъжностни присвоявания в размер на 2.5 млрд. лв., длъжностно присвояване на 205 млн. лв. изнесени в брой от трезора на КТБ и престъпления по служба от служители на "Банков надзор" на БНБ, съобщи capital.bg.

От прокуратурата посочиха, че в рамките на разследването разпитани са повече от 400 свидетели, направени са 90 експертизи, а доказателствата по делото са събрани в 1360 тома. Обвинителният акт е дълъг 11 хил. страници, като вместо него до медиите беше изпратен дълъг 150 страници есеистичен документ, който започва така:

"Поради огромния мащаб както на присвоените средства, така и на въздействието, което това оказва върху икономиката и обществото, "Моделът КТБ" представлява в житейски смисъл най-голямата стопанска и обществена "финансова измама", случвала се в новата ни българска история /измерима с проценти от БВП/. По своята същност този модел представлява функционално-структуриран технологичен механизъм на социални и контролно-управленски взаимоотношения, чрез които група лица, под ръководството на обвиняемия Цветан Василев, успяват да присвоят обществените средства, привлечени и поверени им за стопанисване в "Корпоративна търговска банка" АД."

От него става ясно, че разследването на КТБ се е разделило на 25 разследвания и това е първото, което стига до съда. Става дума за дела за пране на пари, длъжностни престъпления и "финансиране" на политици, журналисти, спортисти, актьори и/или други лица от обществено-политическия живот, "финансиране" на лични нужди на обв. Василев, "финансиране" на инвестиционни (губещи или печеливши) инвестиционни, медийни и други проекти на обв. Василев, увеличаване на капиталовата база на КТБ АД, осигуряване на парични средства за подържане пирамидалното функциониране на КТБ АД (за обслужване на получени вече кредити на търговски дружества – кредитополучатели без реална търговска дейност контролирани от обв. Цветан Василев).

В изпратения от прокуратурата документ става дума, че няколко милиона лева от банката са отишли до евродепутата Николай Бареков.

В документа не се среща името на депутата от ДПС и някогашен бизнеспартньор на Цветан Василев Делян Пеевски.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина