БългарияВластНовиниТемида

Прокуратурата обвини бивш министър от кабинета Петков

Обвинени са още един от неговите заместници и бившият шеф на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“

Бившият енергиен министър Александър Николов и един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ в кабинета „Петков“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик. Тримата са получили обвиненията си тази сутрин в Националната следствена служба (НСлС), съобщава OFFNews.

Според прокуратурата Александър Николов, Данаил Николов и Йоцов са нанесли щети на държавното дружество за 88 милиона лева. Досъдебното производство е образувано на 30.08.2022 г. с постановление на прокурор от СГП въз основа на материали, постъпили от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Обвиненията срещу тримата са свързани със закупуването на газ за държавния газов монопол от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“, чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на Булгаргаз.

Александър Николов и Людмил Йоцов са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (чл. 219, ал. 4 във вр. с ал. 3 от НК). Бившият министър на енергетиката е привлечен като обвиняем за неупражнен достатъчен контрол върху работата на Людмил Йоцов, на когото е било възложено управлението и разпореждането с обществено имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД, а Людмил Йоцов – за неполагане на достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД, съобщават от прокуратурата.

Обвинението срещу Данаил Николов е за престъпление по служба – по чл. 282, ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, като в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за търговско дружество „М.“ ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки действие, което е в правомощията на министъра на енергетиката, от деянието са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък.

„Каквото и да има като производство, няма никакъв проблем. Нямам вина. В рамките от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е спазен изцяло общественият интерес“, заяви на излизане от НСлС бившият министър на енергетиката Александър Николов.

Според него обвинението срещу тях е заради това, че България не се е съобразила с изнудванията от „Газпром“ и Русия.

„За повдигнати обвинения и за юридическата част, няма смисъл да се говори. Въпросът е какви са изводите от това, което се прави към момента. Има претенция към мен по тази линия“, посочи още той.

„Делото не може да се коментира и не сме запознати с делото“, заяви адвокатката на Николов – Ина Лулчева.

Събирането и проверката на доказателства по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване, уточняват от прокуратурата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина