КриминалеНовиниСъдТемида

Оставиха в ареста мъж, хванат с близо 105 кг. хероин

Пловдивският апелативен съд потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Х. А., който е заловен при контрабанда на близо 105 килограма хероин. Обвиняемият, който е с турско и френско гражданство, обжалва ареста си, наложен му от Хасковския окръжен съд като настоява мярката му да се промени в парична гаранция.

На 15 август митническите служители на ГКПП „Капитан Андреево“ са извършили проверка на „Фолксваген“ с френска регистрация, управляван от Х.А. Открили са наркотичното вещество, което е на обща стойност девет и половина милиона лева. Според прокуратурата контрабандата е в особено големи размери, а случаят – особено тежък. За това престъпление наказателният кодекс предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Според апелативните магистрати, въпреки ранния етап на разследване, са събрани достатъчно доказателства, от които може да се направи извод, че има обосновано подозрение в голяма степен за съпричастност на Х. А. към деянието, в което е обвинен. В тази насока са обясненията на Х.А. и разпитите на служителите, които са били на смяна. Първоначално обвиняемият отказал да го проверяват. Това заострило вниманието на митничарите. В тайници на мястото на резервната гума и под седалките били открити 209 пакета, опаковани с тиксо, а веществото в тях реагирало при извършения полеви тест на хероин.

Съдът счете, че има реална опасност Х. А. да извърши престъпление или да се укрие при една по-лека мярка за неотклонение, тъй като е чужд гражданин и няма адрес в България. Направил е самопризнания, но с оглед демонстрираната конспиративност и начинът, по който са укрити в автомобила наркотиците, опасността да извърши престъпление също е реална. Поради това Апелативният съд прие, че най-адекватната мярка за неотклонение, към настоящия момент, спрямо Х. А. е „задържане под стража“.

Определението на Апелативния съд е окончателното.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина