Обвиниха бившия кмет на Хасково за събаряне на паметник на културата

Темида

Окръжна прокуратура погна Георги Иванов заради дадено от него разрешение за бутане на хасковския затвор

По разпореждане на Сотир Цацаров разследването е възложено на пловдивските обвинители

Окръжна прокуратура-Пловдив погна бившия кмет на Хасково Георги Иванов за унищожение на паметник на културата. Той е привлечен за обвиняем за това, че в качеството си на длъжностно лице, противозаконно, в нарушение на разпоредбите на чл. 196 ал. 8 от Закона за устройство на територията,  е дал разрешение за разрушаване на сграда – културна ценност, обявена за паметник на културата, като е последвало такова – престъпление по чл. 278б ал. 3 във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс.

По време на разследването е установено, че на 14 май 2015 г. като кмет на Хасково Георги Иванов е издал заповед №514, с която наредил да бъде премахната сграда, намираща се в гр. Хасково на ул. „Дунав“, кв. 44 – Хасковски затвор със застроена площ 417 кв.м., построена през 1892 г. Според представените документи, постройката е обявена за паметник на културата със статут на историческа недвижима културна ценност, категория „национално значение“. Тя е включена в Списък на историческите паметници в Хасковски окръг, обнародван в Държавен вестник – бр. 36 от 1970 г. След издадената заповед е последвало разрушаване на сградата – паметник на културата.

Спрямо Георги Иванов е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5 000 лева.  

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването е било възложено на Окръжна прокуратура-Пловдив и се извършва от екип от следователи от Окръжен следствен отдел към същата прокуратура.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Обвиниха бившия кмет на Хасково за събаряне на паметник на културата

  1. Чакаме да видим движение в Пловдив- седмици вече и нищо. Чака се да падне склада? Общината не е укрепила останалото, някакво затъмнение се усеща…Кога ще се гледа делото? Кога?!

  2. Какво става? Прокуратурата само бивши кметове ли може да обвинява? Толкова ли са (не)зависими властите в България?

  3. Какво стана с досъдебното производство, образувано от Окръжна прокуратура Пловдив във връзка с разрушения Тютюнев склад? Кога ще има конкретни резултати от разследването? 30-дневния срок вече изтече. Хората чакат престъпниците да бъдат назовани и наказани. Сега е ред Прокуратурата да обвини и Пловдивския кмет по случая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.