Хората осъдиха Евстатиев преди Темида

Темида

Над 60 души чакаха пред пловдивския съд и по коридорите му, заклеймявайки бившия градоначалник на Стрелча. 

Той е мерзавец, да гние в затвора дано, нареждаха близки на изнасиленото момиче и дамгосаха екс кмета със "Злодей" 

Мярката за неотклонение на обвинения в изнасилване бивш кмет на Стрелча Иван Евстатиев, започна броени минути в града под тепетата. Половин час преди заседанието, пред Темида се бе събрала тълпа, пристигнала от Стрелча и Панагюрище, която се надява на справедливост.

Много от хората не желаех да коментират случая, може би от съображения за сигурност. Безстрашната 83-годишна баба Гана обаче, прабаба на пострадалото 16-годишно момиче, най-невъзмутимо заяви, че за Евстатиев се знае много, но никой не говори за това. Нейната дъщеря пък сподели, че не знае да е имало други подобни случаи, но едно момиче е жертва и отговорност трябва да се поеме.

Близки и приятели на 16-годишната девойка и семейството й коментираха пред нас ту по-премерено, ту решително „Той е мерзавец и трябва да си понесе последствията.“ и „Да гние в затвора дано!“ са само част от коментарите, които чухме. Някои развяха дори транспаранти и дамгосаха бившият кмет с етикета "Злодей". 

Самият Евстатиев пристигна в Пловдив минути преди началото на заседанието, а до залата бе съпроводен поне от 10 униформени от съдебна охрана. Той влезе в залата на Темида с леко приведена глава, но не трепна и не отговори на нито един от въпросите, които му бяха зададени от журналисти. Евстатиев не се възползва от правото си да не бъде заснеман в съда, а отново с приведена глава и сякаш обзело го спокойствие изчака търпеливо съдията да помоли всички присъстващи да се оттеглят.

Поради естеството на случая и разкриването на лични факти за живота както на пострадалото момиче, както и интимни такива от изнасилването, заседанието тече при закрити врати. Хората недоволстваха и искаха да се убедят с очите и ушите си в безпристрастността и справедливостта на Темида. Имам дъщеря и съчувствам на родителите на детето, с тези думи напусна залата един от мъжете от насъбралото се множество.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.