ГрадътНовиниСъд

ЕК: Мнозинството в България е недоволно от съдебната система

Повечето българи са недоволни от работата на съдебната система в страната, пише Vesti.bg. Това сочат данни от проучване на „Евробарометър“, представени днес от Европейската комисия в доклад за състоянието на правосъдието в ЕС.

Според 34 на сто от българите, участвали в допитването, нашата съдебна система работи много лошо, а според 31 на сто – сравнително лошо, което прави сбор от 65 на сто незадоволителни оценки. Според 22 на сто българската система работи добре, а два процента са на мнение, че тя е много добра. Без мнение е всеки десети участник в проучването.

При дружествата у нас 18 на сто изразяват пълно недоверие в съдопроизводството, а 37 на сто имат известно недоверие – общо 55 на сто отрицателни оценки. Известно доверие имат 34 на сто, а пълно – девет процента.

България е на челните места в ЕС по бързина на решенията по административни производства – трета след Швеция и Унгария, сочат още данните. Нашата страна има най-добри показатели в ЕС за бързина на първоинстанционните присъди по случаи на подкуп и корупция. Данните отчитат, че в българската съдебна система цифровизацията се прилага слабо и по-нисък резултат в ЕС показват само Малта, Чехия и Гърция.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина