ЗдравеНовиниПУЛС

Доц.Кунчев: Вирусът удря там, където не се спазват правилата!

 

„РЗИ-тата трябва да потърсят всеки орган за контрол, който може да се включи в този процес, за да се почувства ,“ заяви доц. Ангел Кунчев

„С премиера не сме говорили по въпроса, няма и нужда. Той ще бъде глобен с 300 лева, както всички останали.“

„Всеки влизащ в болница е добре да бъде тестван с PCR. Подкрепям Лекарския съюз в това искане”, заяви главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев в сутрешния блок на NOVA телевизия.

 По думите му, вирусът продължава да циркулира и крие рискове.

„Последните две седмици показаха, че удря там, където не се спазват правилата. Всички възможни мерки са на масата и в зависимост от развитието на ситуацията, ще се вземе решение какво да се наложи и кога.

Отново скок на заразените с коронавирус, 130 са положителните проби за денонощие

Премиерът Бойко Борисов ще бъде глобен с 300 лв. за неносене на маска при влизането му в Рилския манастир. Ще бъдат глобени и всички останали, каза доц. Кунчев и уточни, че не той е предложил да бъде глобен премиерът, нито от Министерски съвет са се обадили.

„С премиера не сме говорили по въпроса, няма и нужда. Той ще бъде глобен с 300 лв., както всички останали. Ще бъдат глобени всички от екипа на премиера и журналистите заедно с техните екипи и оператори. Има заповед на министъра на здравеопазването за закрити помещения и тя е съвсем ясна. Ако не спазваме мерките, ще бъдем глобени“, допълни той.

„Министерски съвет само потвърди, че след като има на нарушение на правилата, наистина ще бъде съставен акт и е нормално да се реагира така. Важно е при всички случаи на неспазване на правилата да дадем пример, че контролът работи. Започнахме с партийните централи, с Националния стадион, връчихме и предписание на парламента, тъй като и там не се спазваха както трябва правилата и продължаваме навсякъде, където установим неспазване“, каза още той.

Вчера уведомихме всички директори на РЗИ, че трябва да потърсят всеки орган за контрол, който може да се включи в този процес, за да се почувства този контрол на всяко едно място, за да разберем, че ако ние не се пазим, няма как държавата с централизирани мерки да ни осигури 100% защита.

Тръгнаха баловете – без никакви предпазни средства

Донякъде разбирам емоционалното желание да отхвърлим всичко и да забравим това и да продължим да живеем пълноценно, но е факт, че вирусът продължава да циркулира и това крие рискове. Трябва непрекъснато да се напомня за мерките, защото те са ключови – и дистанцията, и личната хигиена, и дисциплината. В последните две седмици тези високи стойности ни показаха, че вирусът удря точно там, където има грубо неспазване – събиране на ловна дружинка, партийно събиране, религиозно и спортно събиране. Нещата са ясни“, посочи Кунчев.

Доц. Кунчев поясни за пореден път, че ако расте заплашително заболяемостта, е абсолютно отворена възможността за връщане на най-сериозните мерки.

„Все пак много се надяваме това да не стане, второ, има някаква граница на търпимост на обществото към ограничителни мерки. Дори и насилствено налагане, вече става толкова неприемливо като начин на живот и толкова е голямо желанието да не пречим на икономическия живот, че ние търсим баланса между двете неща и ще продължим да го търсим, което никак не е лесно. Но ако имаме убедеността – чисто експертна, чисто медицинска, че трябва да се вземат мерки, ние ще ги препоръчаме. Дали те ще бъдат приети на административно ниво и от МС, е вече друг въпрос“, каза Кунчев.

Доц. Кунчев обясни, че не повече от 20% от заразените влизат в болница и не повече от 4-5% имат нужда от интензивни грижи.

Припомняме, че снощи Кунчев обяви, че НОЩ иска удължаване на извънредната епидемична обстановка

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Какъв смисъл има удължаването на извънредната епидемична обстановка, след като разрешихте футболните мачове и дискотеките? Вирусът показа на всички специалисти, че лятото и топлото време не му пречат да се разпространява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина