ЗдравеНовиниПУЛС

Доц. Кунчев се обяви за удължаване на извънредната епидемиологична обстановка

Проф. Радка Аргирова: Отпадането би довело до премахването на безплатните тестове за COVID-19, което пък би се отразило върху отчитането на заболелите

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че извънредната епидемиологична обстановка в страната трябва да се удължи до средата на месец май. Той се мотивира с покачващата се заболеваемост в западно-европейските държави, която по думите му, не бива да се пренебрегва.

Кунчев заяви, че едно от неговите предложения е извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удължена до 15 май, тъй като отпадането на всички мерки в края на март крие множество рискове. ТОва съобщава Нова телевизия. В същото време инспекторът обясни, че ситуацията у нас не е тежка, а „напротив – засега тенденцията за спад, слава Богу, продължава“.

Доцентът се обяви за премахването на зеления сертификат за влизане в страната с цел свободно движение на хората и по-добър туристически сезон.

Според проф. Радка Аргирова отпадането на извънредната епидемична обстановка би довело до премахването на безплатните тестове за COVID-19, което пък би се отразило върху отчитането на заболелите.

Когато се вдигне епидемичната обстановка се получават редица рестрикции, които досега не бяха налице. Например – ще се закупуват тестове на много по-висока цена. Освен това, редица хора можеха да се изследват безплатно, например от РЗИ идват хора с препоръка за безплатно изследване. Това засега се планира да не става. Аз лично съм много против това”, коментира тя.

На конференция в Боровец здравни експерти обсъждат ваксинационното покритие у нас. Една от основните теми е имунизацията на украинските бежанци. Според данни на здравните власти едва 40% от тях са изпълнили изцяло имунизационния си календар.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Има логика да не отпадат рязко ограниченията и те са посочени от проф. Аргирова. Поради скъпите тестове няма да има реална картина за заболелите и разпространението на вируса. Но кой ти мисли, юруш към морето, ако ще и да има мини по плажовете.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина