ВластЗдравеНовиниПУЛС

Английският щам вече е в България и ще набира скорост

Проф. Ангелов: Надеждата е във ваксините

Новият щам, така нареченият „английски“ на коронавируса вече е в България, стана ясно от брифинга на НОЩ, който тече в момента. Мнението е на държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Вероятно е под 1%, заяви той. По думите му, вариантът измества бързо класическия вирус и затова не е добре да има крайно разхлабване на мерките у нас.

Кунчев бе подкрепен и от проф. Балтов, който допълни, че новият щам тепърва ще набира скорост, а лабораторните машини в България не го ловят.

Според нашата вирусологична лаборатория т.нар. английски щам на коронавируса вече е в България. Ние дадохме първите четири проби от българи, които са били в Англия и са се завърнали от там, още в края на ноември“, каза директорът на „Пирогов“ Асен Балтов.
„Макар и още да нямаме излезли резултатите от централната лаборатория смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост. Именно затова смятаме, че трябва да бъдем много по-осторожни и по-внимателни, както и да се спазват мерките“, допълни той.

„Рискът от този щам е много сериозен“, предупреди още премиерът Борисов, който се появи изненадващо на започналия брифинг. По думите му, новият щам се разви със страшна сила и виждате числата в Испания, Великобритания, въпреки новия локдаун.

Министърът на здравеопазването заяви, че на всички е ясно, че надеждата е във ваксините.

„Вече фирмите започват да правят достъпни публикациите за това ,че те влияят и на новия щам,“ допълни проф. Костадин Ангелов.  

Очаквайте подробности относно мерките.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

  1. Скоро ше ви набере нещо големо и шавливо в проскубаните герберски дупари, алчни гадове крадливи и дваж по- лъжливи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина