ЗдравеПУЛС

350 учени се срещат в Пловдив

Градът е домакин на Дванадесети Балкански конгрес по генетика на човека и Осма Национална конференция за редки болести и лекарства сираци

Форумът продължава три дни

Пловдив е градът, където историята, културата и традициите срещат науката, технологиите и иновациите. Това го прави перфектен домакин на двойно събитие, на което медицински специалисти, студенти и пациенти ще споделят опит и ще се запознаят с актуални новости в областта на диагностиката, лечението и проследяването на редките болести, както и новите постижения в областта на генетиката.

Институтът по редки болести съвместно с Българското дружество по генетика и геномика на човека под патронажа на Комисия по здравеопазване към 44-то Народно събрание в партньорство с Асоциацията на студентите медици- гр.Пловдив и Националния алианс на хора с редки болести, ще имат честта да са домакини на 12-ти Балкански конгрес по генетика на човека и 8-ма Национална конференция за редки болести и лекарства сираци – 8-10 септември 2017 в Гранд Хотел Пловдив. Откриването е на 8 септември (петък) от 15.00 часа в Зала "Пловдив 1/2/3".

През последното десетилетие редките болести се утвърдиха като приоритетна област на действие за общественото здраве на Европейския съюз. Персонализираните грижи са задължителен елемент от дейността на експертните центрове и референтните мрежи по редки заболявания. 2017 е година на нови хоризонти за редките заболявания. 24 референтни мрежи за редки, слабо разпространени и сложни заболявания вече официално функционират в рамките на Европейския съюз. Това са нови възможности за по-добри и по-ефективни диагностика, лечение и проследяване на пациентите с редки болести. Това са нови перспективи за интегративен подход и международно сътрудничество в рамките на България, Балканите и Европа.

Основна тема на събитието ще бъдат редките болести – нови хоризонти за научни изследвания. Събитието ще представи най-новите постижения в областта на дисморфологичната генетика, неврогенетиката, репродуктивната генетика, пренаталната генетика, онкогенетиката и прецизната медицина. Акцентите включват още текущото развитие в omics технологиите и биоинформатиката, както и тяхното приложение във всекидневната медицина.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина