ЗдравеНовиниПУЛС

Трима с хепатит С откриха в Капана по време на кампания

Акцията за безплатно и анонимно изследване продължава до 1 декември, включително

Безплатни тестове за HIV/ХИВ и хепатит В и С се провеждат от началото на тази седмица в Квартала на творческите индустрии в Пловдив. Анонимните изследвания са съвместна инициатива на CheckPoint София  – Център за сексуално здраве и галерията „PLOVEDIV” в рамките на Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатит. Кампанията е насочена към всички, без значение от тяхната възраст, пол или сексуална ориентация. Може да се възползвате от нея на адреса на галерията – ул. „Куртевич“ № 3 в Капана.

50 човека вече са се изследвали в първите 2 дни от старта на кампанията, трима  от тях са инфектирани с хепатит С. Най-много от изследвалите се са жени между 30 и 42 години.

Изследванията са особено препоръчителни за хората над 50 години, които могат да са заболели от хепатит, но да не знаят за това. За целите на изследванията се взима една капка кръв от пръста, а резултатите са готови след 5 минути. Няма значение дали пациентите са приемали храна или напитки преди изследването.

Препоръчително е да се изследват и хора, които често посещават стоматолог или се татуират. Изследването е напълно анонимно, а резултатът се пази в конфиденциалност. В рамките на седмицата специалисти на центъра по ХИВ и хепатит ще предоставя консултации на всеки желаещ.

Кампанията продължава до събота – 1 декември 2018 г. Изследвания се извършват между 15.00 и 20.00 часа в работните дни, а в събота  ще са от 10 до 18 часа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина