АктуалноНовиниРазследване

Георги Гергов продаде обредния дом и римската таверна в Стария град на Димитър Георгиев за 409 хиляди без ДДС

Собственикът на „Роза Импекс” се сдоби с имота, част от активите на „Пълдин Туринвест”, чрез новосъздадена фирма на негово име със 100 лева капитал

Георги Гергов продаде една от перлите в  Стария град- обредния дом и римската таверна под него на „Съборна” №23, на друг едър бизнесмен от Пловдив- собственикът на „Роза Импекс” инж. Димитър Георгиев. Това научи Под тепето.

Тръгнахме по следите на сделката с един от основните активи, апортирани от общината в „Пълдин Туринвест”, заради текущ ремонт там. Оказа се, че смесеното дружество, чрез което Международен панаир- Пловдив и много от къщите в Стария град попаднаха в ръцете на новия градски лидер на БСП, се е освободило от една от знаковите недвижимости в актива си. Новият собственик Димитър Георгиев имал намерение да направи собствена галерия на мястото на обредния дом, в която да експонира част от богатата си колекция от произведения на изкуството. Бившата Римска таверна пък ще превърне в луксозен ресторант. Именно там вървят в момента ремонтните дейности- подменят се старите улуци с нови медни такива.

Сделката между дружеството „Пълдин Туринвест”, представлявано от брата на бившия футболист на „Ботев” Запрян Раков- Кольо Раков, и очевидно създадената специално за придобиването на имота фирма „Димитър Георгиев Пловдив” ООД, е осъществена на 20 декември 2019г. Общата площ на поземления имот е 454 кв.м., от които общата застроената площ е над 300 квадратни метра. Сделката е извършена по данъчна оценка с удостоверение, издадено от Община Пловдив. Димитър Георгиев се е сдобил с цялата застроена площ на паметника на културата, в едно с терасовидния двор, за 409 063,50 лева без ДДС.

Фирмата, носеща името на собственика на „Роза Импекс”, е създадена два дни преди самата покупко-продажба- на 18 декември, 2019 г. Интересното в случая е, че капиталът й е едва 100 лева. Само два дни след учредяването на дружеството със 100 лева капитал, то се сдобива с актив за почти половин милион лева с ДДС.

Предметът на дейност на „Димитър Георгиев Пловдив” ООД е: „Експониране и представяне на произведения на изкуството и търговия с тях в страната и в чужбина, музейно дело, организация и управление на културни събития, комисионна и посредническа дейност, предоставяне на информационни, рекламни, транспортни, консултантски и други видове услуги, представителство на български и чуждестранни физически и юридически лица в България и в чужбина, както и всякаква друга стопанска дейност, която не е забранена от закона”.

Припомняме, че обредният дом с римската таверна под него бе апортиран в капитала на „Пълдин Туринвест” преди години от общината, заедно с куп други паметници на културата в Стария град. След ремонт, ритуалната зала отвори врати през лятото на 2009г., в мандата на Славчо Атанасов. От почти година там сватби няма. Ресторантът също не функционира от няколко години, след като мястото се опита да разработи срещу наем испански кулинар, но безуспешно.  В момента Община Пловдив има 25 процента от дяловете в „Пълдин Туринвест”.

Очаквайте продължение по темата, коментари от Георги Гергов и Община Пловдив. Предоставяме възможност и на Димитър Георгиев да публикува в Под тепето позицията си относно новата си инвестиция в неджижим имот в Пловдив.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

4 коментари

  1. pgslot เว็บ ตรง ทดสอบ เล่น ของเรามีบริการ ทดสอบเล่น เกมใหม่ ฟรี เครดิตวันนี้ลงทะเบียนสมัครสมาชิกโปรโมชั่นดีๆสุดคุ้ม PG SLOT โปรสมัครสมาชิกใหม่รับโบนัส100% ต้อง pgslotweb.net

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина