МненияПод ножа

София Христева: Казус с разрушена археология на улица „Май“ няма

Няма пласт от римско време. Това е изкуствено създаване на напрежение, което е абсолютно ненужно, заключи специалистът, наблюдаващ строителния обект

По повод гражданската акция срещу строителен обект на улица „Май”, касаеща съмнения за унищожаването на археология в центъра на Пловдив, се свързахме с археолог София Христева. Експертът от Регионалния археологически музей е наблюдаващ обекта. Припомняме, че жители от квартала в сърцето на града настръхнаха, след като колона от римско време се появи край изкоп, върху който ще се изгражда жилищна сграда. Те окачиха призив за помощ върху строителните заграждения и алармираха, че при изкопните дейности е било унищожено римско наследство.

Христева бе категорична, че проблем изобщо няма. Тя разясни, че римската колона е била изхвърлена на самия обект, но не е част от древна археология в центъра на града и не е била открита при изкопните дейности. Има насипи от 18-ти век, но не и поводи за притеснение, което изразиха жители по цялата улица. Няма пласт от римско време, повече от категорична бе археолог Христева. Тя заяви още, че утре се очаква посещение от Министерството на културата. Това е изкуствено създаване на напрежение, което е абсолютно ненужно, заключи тя.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. живущия на ул. май, ти ли си гражданското общество, дай си точния адрес за да ти заведем едно съдебно дело за обвинение срещу археоложката, която лъжела и тогава ще разбереш каква е истината

  2. Аз също живея на улицата и живо се интересувам от строителните работи. За разлика от по-долу коментиралия съсед, лично съм говорела с археоложката, която всеки ден при разкопки виждам, че присъства на обекта. Интересувам се от историческото наследство на града ни като кореняк пловдивчанин и не разбирам защо злобеят така някои съседи?!! Срам и позор за вас!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина