МненияПод ножа

„Що е то мърчандайзинг и има ли той почва у нас” на гласуването на бюджета на Фондация „Пловдив 2019”

Общинските съветници отпушиха дейността по програмата за проекта Европейска столица на културата след критики за използване на чуждици и апели за още по-голяма прозрачност

Стискаме ви палци, но все още изпитваме недоверие към вас, обърна се към ръководството на Фондацията Слави Георгиев

Ще се опитаме да не употребяваме повече чуждици, отговори на езиковите критики Кирил Велчев

Общинският съвет гласува бюджета на Фондация „Пловдив 2019” за тази година след дебат в пленарната зала на местния парламент, в който старейшините се занимаваха с това що е то  мърчандайзинг и има ли той почва у нас. Съветниците първо приеха отчета на екипа на ОФ-то, а после одобриха и средствата, с които ще бъде реализирана планираната вече програма за 2018г.- над 8 милиона лева. В дискусиите относно „Пловдив 2019” отново най-коментиран бе езикът, с който се служат хората от Фондацията. Говори се и за още по- голяма прозрачност и запълване на пропастта в комуникацията между двете страни.

Най-активен в поредна сесия беше съветникът Божидар Здравков. Той се оплака на микрофон, че не е имал време да се запознае с отчета за дейността на Фондацията в последното тримесечие. Той бе пратен по пощите на старейшините в петък сутринта и е в обем от 65 страници, като те са имали на разположение 4 пълни дни, за да се запознаят с документацията. Поставени бяхме в невъзможност да прегледаме числата в отчета за толкова кратък период от време, заяви Здравков.

После се спря и на любимата си тема за чуждиците. Според него от „Пловдив 2019” искат сериозни пари с купища английски думи, като маркетинг, мърчандайзинг и сити лайтс. Не знам дали езикът се е променил, но рекламистите се опитват да го направят всяка година. Извадих от „уикито” значението на  мърчандайзинг и то не се препокри с описаното от Фондацията. Да, рекламата е важно нещо, но когато се искат огромни пари, трябва да е ясно, заяви Здравков и цитира цифрата от 213 хиляди лева, планирани за мърчандайзинг. Ще ми се да бъдат по-конкретни и да не жонглират с понятия, които 90 процента от хората не разбират и да не забравят, че говорят на българи,  допълни като препоръка към екипа на „Пловдив 2019” Божидар Здравков.

Кметът Иван Тотев се включи в темата с чуждиците. Той излезе на трибуната и се обърна към изпълнителния директор на Фондацията Кирил Велчев и към артистичния директор Светлана Куюмджиева. Тук има директор на английска гимназия, който разбира какво пише в документите. Не им е мястото на тези чуждици тук. Спрете с тези глупости. Не ставате по-умни или по-важни, а по-неразбрани. Имаме прекрасни български думи, посъветва Тотев ръководството на „Пловдив 2019”.

В крайна сметка отчетът на Фондацията бе приет с пълно мнозинство, за да дойде следващата и най-важна за проекта Европейска столица на културата точка- за бюджета. Десислава Йорданова от БСП благодари на „Пловдив 2019” за подробно представения бюджет. Успяхме да се запознаем с него. Единственото, което ме притеснява, е сериалът, визира филмовата поредица, посветена на Пловдив и Европейска столица на културата 2019, която се планира да бъде заснета от Нова телевизия. Имам две предложения- наемът, който Фондацията плаща за общинския имот на „Райко Даскалов” да отпадне, тъй като все пак тя е общинска. Предлагам общината да предостави безвъзмездно помещенията там. Предлагам още тези 30 хиляди лева, определени за наем на три апартамента за гостуващи артисти, да бъдат вложени в събития, а за целта да осигурим три общински жилища, каза социалистката.

Дани Каназирева подчерта, че групата на „Съюз за Пловдив” е имала среща с екипа на Фондацията, след която са изпратили 25 въпроса на изпълнителния директор Кирил Велчев. Това стана преди близо два месеца и едва днес получихме отговори, с които не успяхме да се запознаем, заяви тя и критикува прозрачността на екипа на ОФ-то.

Стефан Пуслийски от ПФ заяви, че от „Пловдив 2019” са се постарали да представят всичко цялостно и в детайл. Като отправи критика към конкретно перо от бюджета- 30 хиляди лева за проучване на нагласите и вътрешен мониторинг. Много се говори за пари в тази зала, а не за програмата. Не виждам смисъл в проучване. Предлагам тези средства да бъдат пренасочени за фото и видео заснемане на всички събития от програмата. Личните ми притеснения са, че ще изхарчим твърде много пари за елитарно изкуство, което никой не разбира. А Европейска столица на културата трябва да е празник за хората. Трябваше да има предварително проучване какво искат да видят хората, каза Пуслийски.

След него на трибуната излезе колегата му от групата на патриотите Слави Георгиев, който се обърна към Велчев и Куюмджиева. През годините се получи пропаст между нас и вас, която трудно ще бъде запълнена. Час и половина си говорихме и не можахме да си кажем всичко. Стискаме ви палци, но все още изпитваме недоверие към вас, заяви Георгиев. И попита защо членовете на Управителния съвет на Фондацията не са в залата и не идват на сесии на Общинския съвет. Това е незаинтересованост. УС на „Пловдив 2019” също носи отговорност, но ги няма в тази зала, допълни той в изказването си.

В дебата се включи и Пепа Деведжиева, която насочи вниманието към Асен Асенов. В обществото неговият проект е арт. Не се постига ефект пред аудиторията, изтъкна тя.

Съветниците дадоха думата на изпълнителния директор Кирил Велчев да отговори на всички въпроси. Той първо изброи всички планирани дейности срещу графа „мърчандайзинг”, които Божидар Здравков пропусна да спомене. Ще се опитаме да не употребяваме повече чуждици, каза по повод обвиненията за „жонглиране с думите” той.

Относно 30-те хиляди лева за проучване, Велчев отговори, че вътрешният мониторинг е задължителен, тъй като екипът следи много различни показатели, все важни за проекта.  Проучването е нужно и за годината след титлата. А и средства за фото и видео заснемане на събитията вече има в маркетинговия бюджет, подчерта той.

Спря се и за проекта на Асен Асенов. Той е част от предварителната програма на Пловдив 2019 и е част от апликационния документ, с който кандидатствахме и спечелихме титлата, заяви Кирил Велчев. А кметът Иван Тотев вмъкна от място, за да се разбере от всички в залата, че лично е против проекта на ЕДНО.  

На Дани Каназирева изпълнителният директор на Фондацията отговори, че е готов да обсъдят отговорите на въпросите й. В голямата си част те не касаят бюджета на Фондацията, който се гласува днес. Влизаме в юни и не е нормално да седим във вакуум, без бюджет в средата на календарната година, допълни Велчев. Каназирева му отговори, че става въпрос за 12 милиона лева за най-важната година за града и че в по-голямата си част въпросите са насочени именно към бюджета. Искаме прозрачност. Всички въпроси са свързани с днешната сесия, каза лидерът на „Съюз за Пловдив”. След нея Иван Тотев препоръча всичките въпроси на Каназирева и отговорите на Фондацията да бъдат предоставени на всеки от съветниците.

След края на дебата дойде и гласуването. Предложенията на опозицията за общинските жилища и за пренасочване на средствата за мониторинг бяха отхвърлени. Бюджетът на Фондация „Пловдив 2019” бе приет с гласовете на 26 от общинските съветници. 12 гласуваха с „въздържал се”, сред които бяха старейшините от БСП, част от Съюз за Пловдив и от групата на патриотите. Против гласува само един- Евелин Парасков от Съюз за Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Удар върху ИНГИЛИЗАТОРИТЕ в Града от самия Кмет = това радва, браво, Кмете! Те оти се самозабрави’а = на всЕка крачка за нЕма нужда за всЕко нещо – ингилизица! Германистика? Няма. Хем сме у Европата. Няма френски. Само селскостопански алабамски сякаш сме из памучните плантации, и то полуграмотен, криво-ляво. Даже не е КуийнзИнглиш. Фместо честно-почтеното Кунст-Нахрихтен-Чорба четем Арт-Нюз-Кафе, а то кафето им гОла вОда.

  2. С нетърпение чакаме момента когато ще се наложи да се дават обяснения, защо фондацията е подкрепила с 480 000 лв сериал в който има продуктово позициониране на алкохолни продуки, тютюневи изделия, и игри на късмета, а както чухме последно и македонска наденица, но от Житница.

  3. Остана ли някой в Пловдив ,който да не е наясно,че единствената цел на лекенцата от “ Пловдив 2019”е да гушкат яки пачки?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина