МненияПод ножа

Село Труд очаквано каза „не“, на ново инвестиционно намерение на централата

На събрание жителите на Труд се обявиха против проект за Разширяване на суровинната база на инсталация за преработка на биомаса и производство на електроенергия на фирма „Билд Инвест Сит“ ЕООД

Жителите на пловдивското село Труд отказват да дадат зелена светлина за разширяване на инсталацията за био маса в землището им

На Общоселското събрание, проведено в понделеник – 24.07.17г., лично кмета Красимир Минков, като водещ мероприятието е запознал населението с подадено в кметство инвестиционнно намерениес вх. № 10-17-416 от 12.07.2017 г., от фирма „Билд Инвест Сит“ ЕООД, за „Разширяване на суровинната база на инсталация за преработка на биомаса и производство на електроенергия“ в имот № 73242.171.115 в землището на селото.

На форума присъстващите жители на Труд с пълно мнозинство са отхвърлили поредното инвестиционно намерение на фирмата, срещу която протестират месеци наред.

Събралите се жители, изразиха своето възмущение и категорично заявиха, че нежелаят към старите неприятни миризми да бъде добавен „букет“ от горенето на нови отпадъци, като бирени маи, негодни за употреба продукти от зеленчукопроизводството и др. С взетото решение, гражданите делегираха правото на Инициативния комитет да изрази тяхното недоволство в официално становище, което днес беше изпратено към МОСВ, община Марица и РИОСВ – Пловдив.

Припомняме, че същото инвестиционно намерение, инвеститорът заяви миналата година и то също беше отхвърлено. Хората от Труд смятат, че това дежа вю значи, че промяна в статуквото и отношението на жителите към това производство от изминалата година насам реално няма .

В становището си жителите и Инициативен комитет за пореден път призовават да бъде извършена Оценка за въздействието върху околната с привлечени независими вещи лица при пълна прозрачност на процедурата.

На събранието отново бяха посочени редица пропуски и несъответствия в наличната документация от комуникацията между централата и държавните регулатори.

„Населението на Труд вярва и е убедено в правотата си, въпреки неадекватното поведение на управителя на обекта, включително изказванията му в медийното пространство. Същият, изпълняващ и функцията на общински съветник, би трябвало да представлява и защитава интересите на обществото, а не да неглижира  проблемите и да бяга от отговорност пред очите на хиляди потърпевши,“ коментираха присъстващи.

От инициативния комитет напомнят, че всеки гражданин има конституционно право да сезира контролните органи когато е принуден да търпи негативи, които влошават качеството му  на живот!

Населението на Труд ще продължи твърдо и с постоянство да отстоява правото си на спокоен живот, се казва в обръщение до медиите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина