МненияПод ножа

Осмеляваш ли се да бъдеш майка с количка в Пловдив?

Пловдивчанки стават живи лекоатлети в опитите си да се придвижват в градска среда

Стефка Георгиева

Да бъдеш майка в Пловдив или не? На пръв поглед, този въпрос може и да ви се струва абсурден, но да усетите тежестта му с пълна сила не е никак приятно. Тук не говорим за проблема с раждаемостта или за личния избор да бъдеш родител, а за това как да се придвижваш безопасно със собственото си дете в града, в който си решил да живееш и да го отгледаш.

Много от майките в Пловдив са принудени да демонстрират свръх сили, упоритост и търпение, само да успеят да излязат на разходка с отрочето си. Проблемите са не е един и два като започнем от разбитите тротоари, липсата на такива или стълбите без помощни средства за колички, без значение дали те са за малки деца или за хора с двигателни проблеми. Именно поради тази причина можете да видите жени, които вдигат цяла количка на ръце или практикуване на опасни маневри и каскади по стръмни стълмни, някои от които наистина са достойни за награда.

Първо ви показваме специално изградена рампа за колички, която би следвало да помага на майки и граждани със затруднено придвижване поне малко да улеснят живота си. Снимката е направена на подлеза пред Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, където всякакъв вид средство за придвижване пропада в счупената шахта за оттичане на вода. Металната преграда отгоре е изкъртена и е истинско предизвикателство за една майка да премине от там, а за хора, придвижващи се с инвалидни колички е направо риск за живота. Да не споменаваме, че не са едно и две падналите деца с велосипеди именно там.

И докато тази картинка виждаме в центъра на Пловдив, където поне тук-там има изградени рампи, то в кварталите ситуацията е плачевна. Показваме ви снимка от квартал Мараша, където си е кауза пердута да преминете с каквото и да било средство за продижване на колела. Стълбите са стръмни, необезопасени и дори няма парапет, за който да се придържат възрастните хора, та камо ли рампи за тези с колички.

Би следвало Пловдив да е еднакво достъпен за всички свои граждани, без значение дали те са млади, стари, родители, хора със затруднено придвижване и т.н. Би следвало, но очевидно не е…

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина