МненияПод ножа

Няма готови проекти за инфраструктурните обекти за 2019-а

 

Как да ви покажем проекти, като няма готови, това заяви днес от трибуната на Об С кметът Иван Тотев

Поредна промяна в бюджета скара местния парламент

Обявяват обществената поръчка за галерията на Гладстон

Общинският съвет гласува и 4,6 милиона лева за нов парк край Гребния канал

Таня Грозданова

Предложение за отпускане на сума от бюджета на Пловдив, която да покрие стойността на ДДС-то по проекта за събаряне на старата и изграждане на нова галерия на Дружеството на пловдивските художници на ул.“Гладстон“ № 32, скара общинските съветници на днешното заседание.

Припомняме, че за изграждането й са предвидени 3,5 милиона лева, когато се гледаше изменение на бюджета на общината по-рано тази година, а преди месеци пък първоначално гласуваната сума бе три пъти по-малка.

Това накара Слави Георгиев от ПФ да поиска на съветниците да бъде показан проект, тъй като в последните години се утвърждава тенденция за непрекъсната промяна на сумите по инфраструктурните обекти.   

Николай Радев от БСП се усъмни, че новата галерия ще бъде готова до 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата.

В отговор на изказванията им кметът Иван Тотев заяви от трибуната, че истината е, че няма готови проекти за инфраструктурните обекти за 2019-та. Как да ви покажем проекти, като няма готови, зададе реторичен въпрос градоначалникът.

 

Това звучи страшно, репликира зам.-пресдателят на Об С Пепа Деведживе.   

„Всички процедури наистина са сложни, изискват няколко експертизи, отделно редица събития ни връщат назад, като писмото до НИНКН дали галерията е паметник на културата или не. Въпреки забавянето по проекта се работи,“ увери кметът. По думите му, до края на следващата седмица ще бъде обявена обществената поръчка за проектиране и строителство на художествената галерия на ул. „Гладстон“.

Тотев каза още, че зоопаркът ще бъде направен до 2019-а. Работна група ще обсъди какви довършителни работи са необходими там и през следващата седмица може би ще има новина, съобщи кметът. Това стана по време на дебата за изграждане на нов парк от западната страна на Гребния канал и питането на Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив” как се поддържа съществуващата зеленина и кога ще бъде завършен зоопаркът. Стана ясно още, че Зоологическата градина е завършена на почти 100%, но няма акт 16 и не е въведена в експлоатация.

Накрая, въпреки обструкциите за това, че ще се „прави парк в парка, защото има да се усвояват едни пари“ и независимо от 7 пъти по-високата цена на декар за залесяване, бяха гласувани едни 4,6 млн. лв за озеленяването на гората до Гребния канал. Той ще се изгражда в рамките на 5 години върху площ от 130 декара. Общото пространство, което ще се озеленява ще е над 650 декара.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина