МненияПод ножа

Нонка Матова изхвърли читалище Тракия със съдия изпълнител

Наследници на тракийски бежанци смятат, че генералът иска да прави офис сграда или стрелбище на мястото на духовния им храм

Остава библиотека, контрира тя

Тракийци скочиха срещу Нонка Матова Матова в кабинета си, който не й принадлежи според противниците йНонка Матова изхвърли читалище Тракия от сградата на Тракийското дружество със съдия изпълнител днес по обяд. Твърде драматичен бе денят в сградата на улица Димитър Талев, тъй като наследници на тракийски бежанци се събраха, да бранят духовния си храм с транспаранти. Там бяха и двама кандидат депутати от БСП- Захари Георгиев и доц. Георги Йорданов. Въпреки това помещенията заедно с цялата книжнина в тях бяха заключени, след като преди това хората от читалището ги освободиха. До днешния скандал се стигна след решение на окръжния съд, според което читалището няма правно основание да ползва имота. „Матова, засрами се”, „За търговци няма място в храма”, „Читалище, а не Стрелбище”, бяха част от транспарантите, с които тракийци посрещнаха медиите. Ние сме едно, а Нонка Матова ни дели заради свой бизнес цели. Иска да превърне това място в офис център или в стрелбище, тъй като на адреса е регистриран Стрелкови клуб.  Това е много апетитно място, тъй като говорим за 500 кв. м. разгърната площ на етаж, има и голям двор, в който се помещава добре разработено заведение. Наемите от него се прибират от Нонка Матова. А тя самата не е легитимен председател на Тракийското дружество, той като това се оспорва в съда, а решението по казуса ще излезе след шест месеца, коментираха разлютените тракийци днес.

Те са възмутени желанието на Нонка Матова да им иска 1680 лева наем на месец. Тя се опита да превърне договора за сътрудничество между читалището и Тракийското дружество в договор за наем, обясни председателят на читалището Мариана Алексиева. Тя подчерта, че в помещенията, които днес бяха заключени, са инвестирани 26 хиляди лева, като повечето от средствата са събрани от дарители. Културният център функционира две години без електричество, тъй като ген. Матова им дръпнала шалтера, като оставила на тъмно и студено над 300 читатели, половината от тях деца, школи по изкуства и танци. Не ни питайте как работихме в този период. Мислихме, че нещата ще се променят към по-добро, а те се влошиха, допълни Алексиева. Дейността на читалището се мести в читалище Славейков, но там не могат да бъдат покрити всички дейности на Тракия заради липса на пространство. Матова използва всички механизми, за да стане собственик на тази сграда, в която се намирахме до днес. Читалището остава без дом, при положение, че съдът не е казал кой е легитимен председател на Тракийското дружество. Тази сграда е дом на наследниците на тракийските бежанци, не на Нонка Матова.  Това читалище ще бъде отново тук, когато съдът се произнесе за легитимността на Матова като председател, дано само сградата още е цяла, каза Алексиева. После допълни, че Матова е искала 15 хиляди лева от Тракийското дружество на предните местни избори, за да удовлетвори политическите си амбиции като кандидат за кмет. Проблемът според доц. Йорданов е, че през 2012 е станало разделение между тракийци от града и областта, след което е бил избран нелегитимен председател. Матова прави свой управителен съвет, който взима властта в дружеството, а съдбата на читалището е следствие от това. Окръжният и Апелативният съд са се произнесли, че събранието през 2013-а е нередовно и Матова не е избрана за председател на Тракийското дружество. В момента тя обжалва пред Върховния съд, заседанието е насрочено за 25 януари 2015 г. Чудно е как се атакува едно читалище като институция, която пази българската духовност, недоумява доц. Йорданов.

Пълни инсинуации са това, което сте чули, каза по-късно пред медиите Матова. Тя подчерта, че договор за наем с читалището няма, той е изтекъл през 2011-та. Те имаха намерения да ползват тази база като своя, а нямат нищо общо с дружеството. Дейностите трябва да бъдат разделени. Абсолютно нереално е да се говори за стрелбище. Дружеството е собственост на библиотеката и тя ще продължи да функционира като такава с 50-те хиляди тома вътре. Тези книги са на дружеството, не на читалището, отговори Матова. Тя подчерта, че сградата няма да стане офис, но ще има ремонт. Запазваме всичко, но в новия му вид, допълни ген. Матова. Тя настоява читалището да плати над 10 хиляди лева на дружеството за пропуснати ползи.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. Матова е изключително нагла жена, която работи единствено за джоба си. Лъже, маже и цял ден виси по съдилища ад се съди с някого за нещо си.

  2. Права е Нонка Матова, всички тракийски дружества регистрираха читалища, за да могат да получават и държавни пари. Мога да изброя случай във Варна, Хасково и др. Като дейност дейността на читалището и дружеството се припокриват , но друго си е и държавната паричка. Сега чакаме дружествата на арменците, на евреите , на циганите и другите етноси да сторят същото – турците го направиха първи. Блазе ти българско читалище…….

  3. Тази е по-гладна и от побеснял пес. Наем взема от ресторанта, от пицарията, та е стигнала и до читалището.
    Гадна женица, но гледам и нея времето не е пожалило, на гаргамушка е станала.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина