МненияПод ножа

Ландшафтният архитект: Похвална е инициативата на Общината да обърне внимание на парк „Отдих и култура”, но…

Нима можем без да сме урегулирали територията да говорим за инвестиционни инициативи, пита Станимир Шаламанов

Тази територия е включена в Зелената система на града и Община Пловдив трябва да свърши рутинната дейност по паркоустрояването и благоустрояването й. Тук в случая няма разширение на зелената система или увеличение на зелените площи на града! Има несвършена работа до момента, смята експертът

Пловдив е един много зелен град! Това заяви кметът Иван Тотев вчера. Зелената система под тепетата стана основна тема на обществен и политически дебат в последните две седмици, след като стана ясно, че общината иска да изгражда парк в парк „Отдих и култура” с 4,6 милиона публични средства. Писахме по темата в детайл, а от кметството излязоха пред медията ни с право на отговор по казуса. Сега, Под тепето дава трибуна на специалист, който прави експертна дисекция на темата.

Едно становището за парк „Отдих и култура” на ландшафтен архитект Станимир Шаламанов, без редакторска намеса:

„Въпросите, които предизвикват заявените намерения на Община Пловдив, публикациите на тази тема, както и правото на отговор на Общината предизвиква в мен следните въпроси:

1. За коя територия става въпрос?!

2. Аз не живея ли в друг град?

В Общия устройствен план, тази територия е обозначена с режим Зоз – зона за зелени площи за широко обществено ползване (зона за паркове и градини) . Респективно, тази територия е включена в Зелената система на града и Община Пловдив трябва да свърши рутинната дейност по паркоустрояването и благоустрояването й. Тук в случая няма разширение на зелената система или увеличение на зелените площи на града! Има несвършена работа до момента. За да се паркоустроят тези 655 дка е необходимо на първо място да се изработи Подробен устройствен план – ПУП към този момент НЕ Е ИЗРАБОТЕН. Няма дори планово задание за изработването му. Има изработена Ландшафтноустройствена концепция за част от парк “Отдих и култура”  от НИС на Лесотехнически университет през 2013 г., която дори не е съобразена с ОУП Пловдив  (Съгласно транспортно-комуникационната схема към ОУП на гр.Пловдив през парка минава булевард от IIIб клас, елемент от главна улична мрежа с мостово съоръжение над р.Марица, което свързва р-н Западен и кв.Прослав с р-н Северен. Наличието му, въобще не е съобразено в  концепцията.). В тази разработка не са съобразени и разработки от по-ниско ниво (напр. ПУП ПУР на "Марица- север" процедиран паралелно с изработването на ОУП-а). Не е взето и предвид Натура 2000, както и факта, че по-голяма част от територията е във втори охранен пояс на две от вододайните зони на града!! По каква концепция се работи тогава, след като изработената от ЛТУ не е приложима към момента.

Т.е. оказва се, че няма никаква планова обезпеченост на тази територия, освен зона Зоз съгласно ОУП. Няма урегулиране на територията, няма дори задание . . . А ако случайно има, защо не е направено обществено достояние? Защо не е направено обществено обсъждане? Защо няма публичност? Това създава негативни нагласи в обществото.

Нима можем без да сме урегулирали територията да говорим за инвестиционни инициативи?  Без да сме вкарали в регулационните граници на града тази площ от 655 дка, да говорим за градски и общоградски паркове с алейна мрежа, транспортен достъп, велоалеи, поливни системи и прочие? Очевидно можем, защото се говори за план-програма с определен бюджет. Бюджет от 4,6 милиона лева, който незнайно как е формиран (План-програмата не е обществено достояние, може би е с гриф "Строго секретно"). Не става ясно тази сума за 2018 година ли е? Защото тя въобще не е достатъчна за изброените дейности в "Правото на отговор на Община Пловдив" от 27.10.2017. Което пък навежда на мисълта, че някой е гледал в тавана, като е измислил сумата от почти 5 милиона за някакви дейности . . . . или пък това е PR-акция? Ако е така ще бъде жалко!

Ако не е така, то защо няма отговори на маркираните точки по-горе?

Ако пропуснем всички тези "дребни" детайли, е похвална е инициативата на Общината да обърне внимание на тази територия. Заявените намерения са чудесни и много належащи. Крайно време е това да се случи (за това се говори още от 2012 година) и "бижуто" наречено парк "Отдих и култура" да заеме полагащото му се място в приоритетите на градската управа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Браво на ланд.арх Шаламанов! Практиката в Община Пловдив правене на проекти „на парче“ е време да спре. Трябва си обществено обсъждане, съгласуване, мнение на експерти както си е по закон.
    Да повигнем и темата с множеството „насипвания с пръст-мъртвица“ на зелени площи в Тракия, без цел и посока.

  2. някой да им го каже в очите от експертна гледна точка. Аман от пезпочвените брътвежи на Тотката с цел „мъгливо усвояване“ на неясно големи средства. Аман от бомби в тая община. Време е да си ходи хотелиера, 2019-а освен излагации, друго няма да има.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина