МненияПод ножа

Къртени са скали! Фирмата, събаряла къща на Бунарджика, е нарушила закона (СНИМКИ)

Няма предпазни оградни съоръжения, нарушена е тротоарната настилка

Това е установила съвместна проверка на кметство „Централен“ и РИОСВ – Пловдив

Нарушителите ще отнесат глоба от 5000 лева

Граждани алармирали администрацията за случващото се на тепето

Таня Грозданова

Фирма „Еко Вип Холидей“ ЕООД, с материално отговорно лице Стефан Попов, ще бъде санкционирана с цялата тежест на закона за установени нарушения по време на събаряне на съществуваща постройка на Бунарджика. Това съобщи за Под тепето кметът на район „Централен“ в Пловдив Георги Стаменов. 

Сигнал на граждани от улица „Волга“, че нещо незаконно се случва на хълм  Бунарджика, който е със статут на природна забележителност, предизвика поредица от проверки на институциите под тепетата в сряда и четвъртък. Хората алармираха, че на парцела с номера 25-27 са струпани купчина скали и огромно количество камъни при събарянето на стара къща. Изкъртена е част от скалата под ул. „Поручик Д. Величков“.  От районното кметство веднага разпоредиха проверка на сигнала.  

Специалистите са провели няколко огледа на мястото и са издирили и сравнили документацията на фирмата и кметството, а днес бе извършена и проверка от инспектори на РИОСВ – Пловдив, за това дали терена попада в защитената природна зона или в частта на Министерство на културата, обясни кметът Стаменов.

За късмет на инвеститора парцелът не попада в защитената зона, което означава, че оттук нататък той ще бъде санкциониран от районната администрация.   

Установено е, че през декември миналата година „Еко Вип Холидей“  е представила акт за собственост и е поискала разрешение за събаряне на стара къща в едната част на имота и разчистване на изоставен двор в другата част. Документът е получен.

„Никъде обаче не е ставало дума за изкопни работи, както се третира къртенето на вековните скали. При проверките е констатирано още, че на обекта няма оградни платна и по време на събарянето машините са разбили тротоарната настилка около имота на ул.“Волга“. При такива законови нарушения, предвидената санкция е до 5000 лева. И аз ще настоявам за максималния й размер,“ заяви Георги Стаменов.

Той се обърна към всеки един собственик и инвеститор в района с апел да се спазват разпоредбите на законите. „Трябва инвеститорите да знаят, че за всяко едно действие в техните имоти има административен ред, срокове и съгласувания, след което могат да преминат към изпълнение на своите инвестиционни намерения. Ако някоя от тези стъпки бъде пропусната, съответно ще бъдат глобени. “

Стана ясно че днес от дружеството са поискали да им бъде издадена скица виза за проектиране на нова сграда. Ще им бъде предоставена, обяви райкметът Стаменов.

Според информация на Под тепето фирмата ще обжалва санкцията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. Ми хорицата си бутат къщата , заедно с тепето , щото имат къща на три ката да дигат…и кой ще им се опре, некво тъпо тепе ли хахаха , за 5 бона си разчистиха терена и скоро ще има малка прогимназийка там,,,а другите нека си протестират!

  2. Само стимулират застрвояването с тези „солени“ глоби. В Германия в затвор се ходи за такова нещо. Никаква глоба няма да отнесат, ще си бетонират хълма и ще си разпродадат калпавите апартаменти и до там. До кога ще търпите бе, хора?!?! Запалете го тоя строеж – да съжалява цял живот.

  3. Жалкари! Каква е тази мижава глоба?!?! Рушиш резерват, за да построиш бетонен мономент и те глобяват със скромните 5000 лева, които си избиват за 2 минути! Какво симулират работа тези общински структури?!?! 5000 лева е срам!!!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина