Комунистът Павел Иванов: Лобито на зелената енергия контролира простеста срещу ЕВН

Под ножа

Недоволството се политизира от други, не от нас, категоричен е лидерът на Че Гевара

Според левите сред провокаторите има откровени полицейски доносници

Image title
Под тепето се свърза с Павел Иванов от Че Гевара, след като той и съмишлениците му бяха упрекнати в това, че яхват гражданския протест срещу монополите. В масовото недоволство в неделя комунистите вдигнаха мегафоните, развяха червените знамена с ярки послания и поведоха шествието от Пощата до ЕВН. Мнозина се противиха на техния ентусиазъм, тъй като никой не им бе дал диригентската палка. Потърсихме Павел Иванов, за да коментираме протеста, вълните на гражданско недоволство и онова, в което ги обвиняват.

– Мнозина ви упрекнаха в политизиране на гражданския протест в неделя? Сторихте ли го?

– Протестът беше и си остава граждански. Аз не можах да видя на него нито един партиен символ, който да даде право на някои да говорят за политизация. Исканията също бяха единствено икономически и социални. Вие как мислите?

– Ами развяването на червени знамена с ярки послания раздразниха мнозина… А и в крайна сметка вие поведохте шествието с мегафони и транспаранти…

–  Все още никой в Пловдив не знае кои са „организаторите“. Коя е тази структура, която се опитва да „канализира“ протестите в посоката, която на нея й отърва?

– Има ли такава?

– Естествено, че има такава структура! Тези хора винаги си избират някакви „жертви“, които обвиняват, че „политизират“ протестите и ги гонят като йезуити. А, всъщност, точно те са против единството на протестиращите!

– А червените знамена…

– Червените знамена носеха надписи „Власт на Народа“ и „Не на монополите“. Едва ли има някой от протестиращите, който да не подкрепи тези искания! Не знаех, че червеният цвят е забранен.

– Не става дума за забрана, а за това, че единствени вие развяхте знамена…

– Какво разбирате под знамена – парче плат, вързано на пръчка ли?

– Кои са тези групи, за които говорите? Това звучи скандално…

–  Аз реклама на партии не смятам да правя – проучете добре какви са хората, подали уведомлението до общината! Те имат много ясни политически виждания и цели. С наближаването на изборите – те ще стават още по-видни!
А сред тях има и откровени полицейски доносници!

– Значи зад организацията седят политически партии, които се стремят да дестабилизират властта, или да си правят ПР преди изборите…

– „Организация“ на практика няма. Има хора, които имат различни от протестиращите интереси. Докато нашите искания не са се променяли никога! Вече трета година се борим за национализация на ЕРП-тата. Всички протести в Пловдив досега са проведени с нашето засилено присъствие. Това поне няма как да бъде скрито .Организирахме и Инициатива за Референдум за национализиране на ЕРП-тата. Попитай организаторите как се включиха в нея! Това са хора, които нямат морал и достойнство. Те не отстояват нищо друго освен частни лобистки интереси! В конкретния случай – лобито на „зелената“ енергия!

– Какво според вас предизвика това изключително полицейско присъствие вчера пред ЕВН?

– Вчера нямаше разрешение за протест, имаше ексцесии в страната и полицията е притеснена. Иначе – и полицаите плащат сметки. Ние протестираме и заради тях! А може и така да са проявявали своята съпричасност към Протеста!

– Викате за национализация! И как може да сработи на практика според теб? Не звучи ли твърде утопично на днешна дата, в тази среда и сред тези корпоративни интереси на всички нива?

Image title
– Национализацията е икономическа практика, която трябва да засегне всички приватизирани неефективни и ощетяващи народа приватизирани по-рано национални ресурси – енергетиката, миннопреработващата и добивната индустрия, леката промишленост…
Национализацията не е утопия, а ефективен опит за обуздаване на олигарсите и монополите. Естествено, чрез нея се създава държавен монопол, който в тази система си е капиталистически монопол и отново ще ограбва хората. Но при създаването на ясен граждански контрол и разрешаването единствено на присъщите разходи в сферата на енергетиката, нашите експерти са изчислили, че може да се стигне до намаление на цената на електроенергията с 50-60%. Нали осъзнавате какъв стимул ще е това за обикновените хора и за дребния бизнес.
Затова искането вече не трябва да е само за национализация на ЕРП-тата, а на цялата енергетика. Частните монополи и олигарси ги боли най-много, когато им отнемеш онова, което са ограбили от народа.
Но, за нас, интересите на народа, на обикновените хора, са над всички останали интереси! Няма да ревем за олигархичните кръгове на БСП, ГЕРБ, СДС, НДСВ и на всички останали парламентарни мошеници и криминални престъпници! Тази битка срещу ЕРП-тата е Нашата битка – ние я започнахме и ще продължим да я водим без значение дали някой прикрит партиен активист е решил, че му пречим.
Като част от Радикалната левица, като комунист мога да заявя единствено, че ние участваме във всички протести, защото никой друг политик не е част от българския народ, за разлика от нас! Интересите на обикновените хора са нашите интереси. И не искаме никой да гласува за нас на някакви избори – напротив! Ние казваме – не гласувайте за нас, защото, ако го направите, ще трябва да бъдете участници в Революцията. А на частните монополи и олигарсите това не се харесва. Затова: Не гласувайте за нас, но се борете редом с нас!
Ако не принудим властта и бизнеса да се подчиняват на народа си, то народът ни ще трябва да се подчинява на властта на бизнеса! Ще победим!

–  Идват избори, ще участвате ли пряко в тях?

– Изборите са единствено начин да накараме хората да чуят алтернативата, която може да разреши кризата на България! Само толкова! Сигурно ще участваме, за да може да кажем високо – „Не на монополите“, „Власт на Народа“!
Дано хората повярват в силата, която представляват. Силата, която може да промени целия свят. Да повярват в себе си и в обществото!

Споделете ни във:

1 thought on “Комунистът Павел Иванов: Лобито на зелената енергия контролира простеста срещу ЕВН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.