МненияПод ножа

Как „Градини и паркове“ напоява Градската градина

Служител на ОП-то, което трябва да се грижи за историческия първи пловдивски парк, се облекчава на 50-метра от градската тоалетна посред бял ден (СНИМКИ)

Поля зала Лотос на „Радостни обреди“

В този кадър има две грешки. Открийте ги! Снимката е направена от репортер на Под тепето във вторник по обяд – 12 часа и 34 минути, на територията на Дондуковата градина в Пловдив.

Първият отговор на загадката е наличието на джип в парка?! Припомняме, че в продължение на месеци в началото на миналата година водихме борба с няколко шофьори, които упорито паркираха в парка. Може да проследите сагата ТУК. Ако сте го направили, значи вече сте забелязали, че същият джип фигурира на снимките от миналата година.

Втората фрапантна грешка на същия кадър е облечена в оранжев гащеризон и се облекчава полуприкрито зад листото от лотос на едноименната залата на ОП „Радостни обреди“. Ужасяващото в случая е, че „нерегламентираното напояване“ се извършва от  служител на общинското предприятие, който получава заплата да се грижи за парка.

Само на 50 метра встрани се намира градската тоалетна на ОП „Чистота“, която служителите на „Граднини и паркове“ имат право да ползват безплатно.

Освен за спазване на благоприличие, директорът на ОП-то ще трябва да обясни на служителите си, че нарушават няколко общински наредби и подлежат на глоба, а най-накрая ще трябва да им прочете и един урок по история.

За историята на Дондуковата градина – първата градска градина в Пловдив с представителни и обществени функции. Създадена след Освобождението през 1878 год. от прочутия Люсиен Шевалас. Главен вдъхновител и разпоредител за оформянето й е генерал-губернаторът на Санстефанска България княз Дондуков-Корсаков. Градината е първата обществена зелена площ, която се урежда в центъра на града, необходима за неговото изявяване и представителност. Градината е обявена за паметник на парковото изкуство (ДВ, бр.41 от 19.05.1992 г.) и със заповед на НИПК № 37/12.11.1993 г. е в режим на опазване на исторически зелени площи в ЦГЧ. Затваря се в пространството между бул. „Шести септември“ и улиците „Христо Г. Данов“ и „Бетовен“. В нея се намират Природонаучният музей на Пловдив и Ритуалният дом, паметниците на Иван Вазов и Захари Стоянов (зад чийто гръб се облекчи поддържащият парка).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. По-ужасяващо от случката с „нерегламентираното напояване“ е журналистическото падение с публичното отразяване на подобна „новина“.
    Смехотворни са препратките към директора на ОП-то, Люсиен Шевалас и историята на Дондуковата градина.
    Още по-ужасяващи са правописът и пунктуацията. Само един пример – лотУс???

  2. Шевалас е залесявал, а днешните примати само секат-Цар Симеоновата градина оредя като стар гребен, Бунарджика е в същото положение, оскубаха бръшляна навсякъде-жалка гледка! Не ми се мисли как ще изглежда Дондуковата градина след компетентната им намеса.

  3. Как да не се съглася… На всичкото отгоре, в „Паркове и градини“ не са 100% роми, все пак. Няма оправдание. То, човекът може да е с проблем с простата, но в рекламите казват, че все пак го алармира. Обичам историята на Пловдив като своя собствена родова памет. Веднага след това, 1879, Шевалас създава Градската градина,тоест „Цар-Симеоновата градина“, „Пепиниерата“, залесява хълмовете Бунарджика и Сахат тепе.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина