МненияПод ножа

Извеждат учениците от Английската в алтернативна база през отоплителния сезон, ако ремонтът не бъде довършен (ГАЛЕРИЯ)

Според директора на гимназията, ангажираната със строителството фирма е изпълнила не повече от 20 процента от предвидените дейности

Общината не отговаря на нивото на училищата в Пловдив, коментира избора на изпълнител Николай Радев

Той използва пищов за откриването на учебната година

Иво Дернев

Пукнатините в училищната сграда Напукани стени, нацепени мазилки, дупки в покрива, кърпежи, купчини със строителни отпадъци и следи от дрифт гонки в школския двор. Такъв беше пейзажът в Английската гимназия в деня на откриването на учебната година. Тотално зациклилият и твърде скандален ремонт на най-елитното училище заплашва нормалното протичане на занятията през отоплителния сезон, тъй като фирмата изпълнител е пропуснала да сложи дори тръбите на радиаторите в сградата. По изчисления на директора Николай Радев, пазарджишкото дружество, което бе избрано да извърши реконструкцията на Езикова гимназия „Пловдив”, е изпълнило едва 20 процента от заложените в поръчката дейности.

Въпреки всичко, настроението в елитното школо днес бе повече от празнично. „След лято изпълнено с дупки, къртене и недовършени ремонти, най-сетне днес съм усмихнат. Не можете да си представите колко съм радостен, че ви виждам и отново сме заедно. Че отново чувствам тази сила, която е скрита зад думите Английска гимназия. Аз ще разкажа много накратко това, което се случи през миналата година и това лято, защото нашата гимназия 60 години прославя нашия град и държава. Дори ще ми трябва пищов, съжалявам, не го използвайте вие в часовете, за да изброя наградите и успехите на нашите ученици и техните учители”, обърна се към ученици, родители и преподаватели на церемонията по откриването на учебната година директорът на гимназията Николай Радев и зачете от „пищова” си всички успехи на училището през миналата година.   

„Това, което виждам обаче днес и което е най-важното, са тези прекрасни деца, които днес са тук. И съм сигурен, че пак ще бъдем първи, независимо от дупките по стените и таваните, независимо от това, че общината не отговаря на нивото на училищата в Пловдив. Защото да избереш фирма, която е известна като компрометирана с предишни свои действия, това означава дори мога да кажа умишлено отрицателно отношение към образованието в Пловдив”, каза пред Под тепето Николай Радев.

„В петък е имало среща, на която е решено да бъдат приключени взаимоотношенията с въпросната строителна фирма. Но това приключване върви повече от 20 дни. Тя се изнесе вече от строителната площадка. Сега има две възможности- или да се направи бърза обществена поръчка или да се отиде към директно възлагане. Но фирмата трябва да е много голяма и сериозна, която да вкара много сериозен ресурс като физическа сила, за да можем октомври да влезем в отоплителния период с готови радиатори и готови покриви. Ако след две седмици тук няма 50 човека, които да работят по отоплителната система, особено за децата от общежитията, нямам представа какво ще се случи като застуди”, притеснява се от неизвестните  директорът на Английската Николай Радев.

„От предвидения ремонт според мен е направено не повече от 20 процента. Няма тръби по радиаторите, а на места няма и радиатори, няма подменени дограми в общежитията, няма външно саниране, покривите са започнати и недовършени. Аз от юли всяка седмица пускам доклад до кмета за това, което се случва. Отдавна можеше да бъде прекратена дейността на тази фирма на обекта. Тук идваха по пет човека, при това нискоквалифицирани”, допълни Радев.

За първия училищен звънец в Английската дойде и началникът на Регионалното управление по образованието в Пловдивска област Иванка Киркова. „От общината зависи ремонтът да се случи. От друга страна заедно трябва да търсим варианти и решения ако ремонтните дейности се забавят или не успеят, какво ще се случи от тук нататък и къде ще се осигурят условия на тези ученици. Ние отдавна сме в режим на това да мислим за извеждане на учениците дори, което няма да бъде най-доброто за тях. Затова съм тук. За морална подкрепа и да поздравя учениците на Английската за всички постижения, които имат. Защото не е тайна- това са топ учениците на Пловдив, трети на държавните зрелостни изпити в България”, каза пред журналисти Киркова. На финал уточни, че има конкретни предложения и варианти за извеждане на учениците в алтернативна база. „Дано не се стига до там”, заключи  началникът на Регионалното управление по образованието.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. То пък преди цъфтнала и вързала беше Английската, особено при онова недоразумение Пенка Стайкова. Сега поне на този директор му пука за учениците и учителите и има промяна към по-добро.

  2. Поне да си бяхте прочели безумния текст преди да го публикувате. Пълен е с повторения и уникални изречения.
    „От общината зависи ремонтът да се случи зависи от общината.“

    И да бяхте отишли в общината да ги питате каква ще я вършат по въпроса, а не на лесно да отидете в един двор и да цитирате едни хора – преразказ с елементи на разсъждение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина