МненияПод ножа

И черквата в Крислово пред срутване

Ще допуснем ли още една църква да падне пред очите ни, питат хората от селото

Нашата църква ще бъде следващата, която ще се срути след рухналия в калояновското село Черноземен храм „Св. Георги“. Какви мерки ще бъдат редприети, за да не се повтори злополучната случка? Ще се допусне ли още една черква да бъде затрита? Това са част от въпросите, които задават  разтревожените жители на село Крислово в община „Марица“. Те бяха отправени към кмета Димитър Андреев. Те не искат историята да се повтори, след като още преди година събраха подписка за ремонт на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“ . Храмът е в окаяно състояние, сградата е опасна и в нея не се правят литургии повече от 5 години, се казваше в сигналите до институциите. Засега от митрополията пак пасуват.  

Преди 3 месеца в селото стартира кампания за набиране на средства, след като бизнесдама дари 3000 лв. за ремонт на храма. След това още няколко души дадоха пари и в момента сумата е над 5 хиляди, но са необходими поне 50 000 лв. Тогава хората създадоха инициативен комитет за възстановяване на „Рождество на Пресвета Богородица“. Идеята е комитетът да прерасне в Сдружение с обществено полезна цел, което ще набира средствата. Кметът Андреев изпрати писма до общински и държавни институции, до Пловдивската митрополия и до Светия синод, в което предупреди, че църквата е опасна, защото е пред срутване. В тях моли съдействие, за ремонта и възстановяването на храма.

Инцидентът в с. Черноземен отприщи вълна от тревога сред крисловци, заяви Андреев. Припомни, че старата постройка на църквата е била разрушена по време на Чирпанското земетресение през 1928 г. Сегашната сграда е съградена наново на доброволни начала от местни зидари в периода 1928 -1930 г., след това е дарена на Пловдивската духовна епархия. Жителите на Крислово са твърдо решени да ремонтират църквата си и в нея отново да започнат да се отслужват литургии. Те са готови да подпомогнат ремонта – кой с пари, кой с материали, а други – с доброволен труд.

 

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина