Еколозите предлагат три алтернативни места за зоокът, но за диви животни

Под ножа

Препоръчват строителството да се премести от парк Отдих и култура в бившия разсадник или промишлените зони

Три алтернативни места за изграждането на зоологически кът за диви животни предлагат протестиращите срещу строителството край Гребната природозащитници. След протеста срещу незаконното изграждане на зоологическата градина в парк Отдих и култура еколозите излязоха с идеи за пренасочване на общинските усилия и багери на други места в града, за да не се секат дървета в зеленото сърце на Пловдив. Те препоръчват на администрацията на погледне към бившия разсадник, където има свободни 260 декара терен или към промишлените зони в града. Общинските терени, намиращи се в различни квартали, са празни и на тях може да се строи без да е необходимо се изсичат дървета в близост до защитени територии, които са предмет на опазване от българското и европейското законодателство, казаха пред общинските съветници на последната сесия природозащитниците.  Те държат на възможността вместо зоопарк да се създаде спасителен център за диви животни по успешния  модел, разработен в Стара Загора от „Зелени Балкани”.

 

„В деня на протеста сдружението за Граждански контрол – защита на животните, което обжалва неоповестеното разрешение за строеж,  получи писмо от Община Пловдив, според което всички документи по жалбата са изпратени до РДНСК-Пловдив. След като в началото достъп до тези документи бе отказан от служители в строителната инспекция, се оказа, че зоологическата градина се строи само въз основа на лаконично съгласувателно писмо от РИОСВ – Пловдив. То не представлява задължителното по закон решение за преценка на необходимостта от оценка въздействието върху околната среда и в него не е упоменато кога същото влиза в сила. Писмото е налично единствено в архивен файл без име на интернет страницата на РИОСВ – Пловдив и по този начин вместо да информира обществеността за развитието на този важен за града проект, екологичната инспекция се опитва да прикрие незаконосъобразните си действия.  Затова Сдружение „Граждански контрол – защита на животните” атакува пред Административен съд – Пловдив съгласувателното писмо, което следва да накара Община Пловдив да преустанови

строителството до произнасяне от съда”, се казва в писмо на еколозите до медиите. „Очакваме реакцията на дирекцията и резултат от нейните действия. Налице са всички законни основания за спиране на строежа, остава само контролните органи да действат така, както законът им повелява. В противен случай ще продължим с гражданския натиск и ще настояваме по всички позволени начини да отстояваме институциите в Пловдив да спазват екологичните и градоустройствени правила”, допълват те.

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “Еколозите предлагат три алтернативни места за зоокът, но за диви животни

  1. Ако някой си спомня,от южната част на гребния канал ,успоредно със зоологическата градина, имаше една отсечка която доста силно “ ухаеше“и караше човек да ускори ход преминавайки от там. Не ми се мисли какво ще стане сега,ако се застрои и разшири .

  2. ВСИЧКИ ЗНАЕМ МАМА РОЗА, ТА МАМА РОЗА С МЕНТА СТОЯНОВА СА РАБОТИЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ЗА Г. ГЕРГОВ. А ЗАД МЕНТА СТОЙ ЦАР КИРО И СТОЯНОВИ.МАМИНИЯ ПРОСТО Е КУКЛА НА КОНЦИ КОЯТО ИЗПЪЛНЯВА ПОРЪЧКИТЕ НА ГЕРГОВ, ЦАР КИРО И СТОЯНОВИ.ТОВА УПРАВЛЕНИЕ НА ПЛОВДИВ Е ПОВЕЧЕ ОТ ЧЕРВЕНО ,ТОВА Е ФАШИЗЪМ.ХОРАТА ГИ Е СТРАХ ДА ВДИГНАТ ГЛАВИЧКА КАМО ЛИ ДА ИЗКАЖАТ МНЕНИЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.