Българи крали от Паметника Левски 17 години

Под ножа

Историците не признали първия биограф на Левски, тъй като не бил в национално-освободителното движение

Паолина Грозева

Проф. Иван СтояновПрофесор Иван Стоянов, председател на Фондация "Васил Левски", представи своята книга "Първият биограф на Апостола" в библиотеката на ПУ Паисий Хилендарски днес. В нея разкрива много интересни и непознати факти за националния ни герой. Разбулва се и митът, че пръв биография на Левски е написал Захари Стоянов, защото всъщност 2 години преди него сведенията за Дякона пише Георги Яковлев Кирков. Но тъй като той няма нищо общо с национално-освободителното движение, историците не искат да го признаят като първия биограф на Левски. На места, където няма достатъчно сведения , Кирков казва, че бъдещият историк е този, който ще каже истината такава, каквато е. Професор Стоянов разяснява, че именно високо образован човек като Георги Яковлев Кирков се сеща пръв да напише биографията на Апостола, а не поборниците или неговите съратници. В книгата, която пише Кирков се говори за препогребването на Левски, за предателството спрямо него. Е и той смята, че предателят е поп Кръстю, но и н хубавата биография трябва да има капка катран, смята професор Стоянов. Но все пак за времето,за което говорим- около 1880-1881 година, няма други сведения освен тези, които е публикувал Любен Каравелов в своя вестник.

 

Интересен факт разказва професорът относно паметника на Васил Левски, вдигането  на който продължава цели 17 години- от 1878-ма до 1895-та. Хеопсовата пирамида е построена за 20 години, Тадж Махал е вдигнат за 28 годни, Айфеловата кула е сглобена за две години и половина, а нашият паметник, който може да е само един камък от изброените, се строи цели 17 години. Професорът по история разбулва мистерията около продължителното строителство като пояснява: Голямо крадене е било. Крал е българинът.

 

Такива и още много интересни и непознати факти,разказа професор Иван Стоянов пред обидно малко  публика. В залата имаше около петнадесетина човека като половината  бяха студенти по история от четвърти курс. Но на младите явно им е по-интересно вечер в чалготеката, отколкото през деня да им се говори за книжнина и за националния герой Васил Левски. За който иначе се сещат два пъти в годината, перчат го по гърди и бицепси, показват с гръмки статуси във фейсбук в пореден напън за родолюбие и менте патриотизъм.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.