Забиха културата в трета глуха със скандално гласуване

Под лупа

Възмутена съм, обидна история, коментира Радка Колева. Дани Каназирева: Срам за Пловдив!

Как ли биха гласували децата, заменили старейшините в местния парламент за няколко часа преди време?
Как ли биха гласували децата, заменили старейшините в местния парламент за няколко часа преди време?
Здрав скандал се разрази на днешната общинска сесия, след като пловдивските старейшини отхвърлиха предложението за създаване на общински фонд Култура. Бащиците треснаха звучен шамар на всички под тепетата, които се занимават и се интересуват от изкуство. При това в дни, в които се обсъжда кандидатурата на Пловдив за Културна столица. Пълен смях! Избраниците на пловдивчани за пореден път дадоха да се разбере, че не дават и пет пари за духовността. И не заради друго, а заради поредната политическа интрига. Предложението бе отхвърлено по простата причина, че го внесе независимата Дани Каназирева, която в събота учредява партията си. Явно адвокатката вече е трън в очите и на други, освен на бившите си съпартийци. Герберите гласуваха като по команда “против” предложението й, а голяма част от съветниците в залата се изнизаха хитро по терлици преди вота, за да не станат част от резила. Гласуването премина набързо, сякаш се решаваше отдаването на общински терен за игра на джамини. 13 съветника гласуваха “За”, 8 дадоха вота си срещу културния фонд, а 9 се въздържаха. Поведението на старейшините в залата отприщи емоциите, при положение, че специално за точката от дневния ред бе дошъл част от интелектуалния елит на града- директорът на НБ „Иван Вазов” и почетен гражданин на Пловдив Радка Колева, директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков, директорът на Кукления театър Виктор Бойчев, председателят на Дружеството на пловдивските художници Димитър Чонов. „Възмутена съм. Обидна история”, цъкаше с език Радка Колева. Гордеем се, хвалим се, но със стара слава. А когато има нужда от реални действия – какво се случва? Продължавам да стоя на категоричната позиция, че културата има нужда от държавно и общинско подпомагане, допълни директорът на библиотеката. Всички сме съгласни, че трябва да има фонд Култура, че трябва да се грижим за културата, че трябва да се борим за това да бъдем културната столица на България и в същото време парадоксално, когато се налага реално да подкрепим културата – я прехвърляме върху една политическа платформа. Това, че толкова години не се създава такъв фонд, не само в Пловдив, говори за едно тотално духовно обедняване. Освен това – подобен фонд е един от начините успешно да си сътрудничат гражданското общество и общината, заяви Красимир Линков.
Срам за Пловдив, срам за Пловдивския общински съвет. Имам чувството, че умишлено се цели тотално и пълно оглупяване на българската нация, за да може по-лесно да й се внушават удобни политически цели чрез евтин популизъм”, каза и вносителката на предложението Дани Каназирева. Тя очакваше нож в гърба само от съветниците от ГЕРБ, но каузата не бе подкрепена и от други политически сили. „Не мога да си представя и да допусна, при цялото ми уважение, че 300 000 лева могат да бъдат предоставени за футболни мачове в Пловдив, а за Пловдив, за културната столица на България, не се отпуснаха и 10 000 лв. Жалко и тъжно. Имам чувството, че ако бях внесла предложение за финансиране на някоя милиционерска акция, парите със сигурност щяха да бъдат отпуснати. Не знам накъде отива държавата ни, но е страшно – нищо градивно, само общи приказки, без конкретни отговорности и срокове. За мен това е пълен крах на моралните ценности, видимо ядосана бе Каназирева.
Всъщност в идеята за създаването на фонд Култура няма никаква политика.  Предложението предвиждаше три процента отчисления от всяка разпоредителна сделка на община Пловдив  и 30% от концесиите на паметници на културата да отиват за подпомагане на културни прояви и инициативи с общинско, регионално,национално и международно значение.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.