Граждани сами редят евродепутатска листа в мрежата

Под лупа

Глас Народен организира нечувана кампания в интернет

Image title
Граждани сами ще редят листата с кандидати за европарламента в първата по рода си кампания в интернет у нас. Инициативата е на Глас Народен. От партията са решили да изберат своите кандидати за евродепутати публично и прозрачно, като акцията им стартира още днес. Кампанията ще премине под мото “Избери своя евродепутат”. В действителност, в България за първи път ще станем свидетели на публичен избор и гласуване за кандидати за евродепутати. Глас Народен беше и първата политическа партия провела предизборната си кампания си изцяло в интернет. Желаещите да участват трябва да са български граждани, навършили 21 години, да не членуват в други политически партии, както и да не са участвали в ръководни органи на други политическа партии, да не са били сътрудници на ДС, обяви острието на партията Светльо Витков.

Чрез регистрация в социалната мрежа Facebook, всеки желаещ да участва в кампанията, ще може да получи информация за начина на кандидатстване, да се запознае с общите условия, както и да попълни въпросник с необходимата информация за приемане на кандидатури. Кандидатурите ще се събират до 20 януари на профила на партията във Фейсбук. Кампанията “Избери своя евродепутат” е не само първата, в която желаещите да стигнат до Европейския парламент ще кандидатстват публично, но и първата, в която кандидатите ще бъдат избирани не на партиен принцип, а на база на представянето им през етапите на кампанията. Прозрачността при избора е гарантирана от начина на гласуване, който ще бъде и публичен в
Интернет, подчерта Витков.

Кампанията по избор на кандидати за евродепутати на ПП Глас Народен ще премине през няколко етапа. Кандидатите ще участват в кастинг, дебати, лични интервюта, полиграфско изследване. Разглеждането на кандидатурите ще се осъществява от комисия, включваща представители на партията, психолози, юристи, представители на медии. Всеки, с активна регистрация и личен профил в социалната мрежа Facebook, ще може и да “подкрепя” свой фаворит сред участниците в кампанията.
След края на последния етап, предвиден да завърши през м. март на следващата година, ще бъдат обявени и всички 17 кандидати, които ПП Глас Народен ще излъчи в своята листа. Подреждането на окончателната листа с имената на кандидатите, които ще представят България в Европейския парламент, ще бъде направено спрямо събрания брой гласове за всеки отделен кандидат.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.