Под лупа

Държавата си поиска панаира

Приватизацията на дружеството отиде в съда


Държавата си поиска панаира и прати приватизацията на дружеството в съда. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заведе съдебно дело пред окръжния съд под тепетата за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол на държавата върху „Международен панаир Пловдив“ АД. Това съобщиха от министерството в деня, в който исковата молба бе внесена в храма на Темида под тепететата. Атаката е факт след края на извършваната в последните 7 месеца юридическа проверка и анализ на сделката за панаира. Според ведомството- били са констатирани множество сериозни закононарушения на търговското и приватизационно законодателство на Република България.
Констатирани са нарушения при двете увеличения на капитала на панаирното дружество, вписани в търговския регистър съответно на 21.12.2006 г. и на 23.03.2007 г., както и при издадените в тази връзка актове на Министерския съвет, оглавяван от бившия премиер Сергей Станишев. Проверката е констатирала и нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров, в резултат на които държавата е изгубила контрола върху панаира, за сметка на „Пълдин туринвест“ АД контролирано от Георги Гергов.
Министър Трайков твърди, че държавата е ощетена с милиони. Освен парите е загубила и контрола върху изложението. Нередностите, констатирани в рамките на проверката, са свързани с нередовно проведени общи събрания за увеличаване на капитала на дружеството, несъответствия на действията на министъра на икономиката и енергетиката, спрямо приетата Стратегия от Министерския съвет, грубо нарушаване на разпоредби от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, коментират от икономическото ведомство. Има констатирани нарушения на разпоредби от Търговския закон, на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.
След края на проверката министър Трайков е подал сигнал до Висшия съдебен съвет за проверка дали съдиите, вписали двете увеличения на капитала на панаирното дружество, не са извършили нарушения. Ще бъдат проверявани също и съмненията за необосновани действия на магистратите по дело за реституция. Ако има длъжностни лица, извършили закононарушения, те трябва да понесат наказателна отговорност, подчерта Трайков.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина