АктуалноВластГрадътИзбор на редактораМненияНовиниОбщина Пловдив

Във фалит ли е общината? Зико иска 20 млн заем за заплати и ток

Изключително странна новина разпространи днес пресцентърът на местната власт. В писмо до министъра на финансите Асен Василев кметът Здравко Димитров иска от Министерство на финансите безлихвен заем в размер на близо 20 млн лева. В текста се съобщава, че заемът е за плащане на текущи разходи – заплати, консумативи, сметки за ел. енергия и други.

Пълно недоумение буди самата идея да се взема заем за текущи разходи. Очевидно финансовото състояние на местната власт в края на мандата на Здравко Димитров не е никак добро, щом няма пари за заплати. Дори сега да се отпусне този заем какво ще се случи след месец? И е редно да се запитаме – във фалит ли е общината? Има ли изобщо средства да функционира пловдивската местна власт, щом прибягва до такива методи?

Точната сума, която Здравко Димитров иска е 19 672 079 лева. Макар и да не се уточнява изрично, на база тези цифри, вероятно става дума за сметки и разходи за няколко месеца. Във всеки случай става дума за особено конфузна ситуация. Кметът Здравко Димитров, в края на мандата си, няма възможност да плати заплатите на служителите си. И затова се налага да вземе заем, за да ги плати следващият кмет. Какво се случва и дали някой ще обясни?

Извън цялата тази мистерия стои и резонният въпрос по какъв изобщо начин ще бъде отпуснат този заем, от кого, по кой закон и какви условия – тъй като съществуват съвсем реални съмнения законна ли е изобщо формата на търсене на този заем, „с писмо“, и то еднолично от кмета, без работещ Общински съвет и одобрение от него…

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

11 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина