ВластЖивотНовини

Защо е необходима церемония по коронясването на Чарлз

Крал Чарлз стана монарх на Обединеното кралство и на 14 други страни след смъртта на майка си кралица Елизабет през септември, но тази седмица той ще бъде коронясан на церемония, изпълнена с пищност и тържествена религиозна значимост, пише Дневник.

История

През по-голямата част от последните хиляда години кралете и кралиците на Англия и Великобритания са били коронясвани в Уестминстърското абатство в Лондон на церемония, която почти не се е променила през вековете.

Тридесет и осем монарси са били коронясани в абатството – Едуард V, един от двамата млади принцове, за които се смята, че са били убити в Лондонската кула през XV век, и Едуард VIII, който абдикира, за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън, не са били коронясани.

Единствена по рода си

Коронацията не е от съществено значение и никоя друга монархия по света няма събитие в същия стил.

„Формата на церемонията, която ще видим, когато Чарлз III бъде коронясан, е уникална за тази страна и уникална в нейното оцеляване“, каза кралският историк Алис Хънт.

Тя се организира от граф маршал, висш член на аристократичните среди, който отговаря за организирането на държавните церемонии. Тази длъжност от векове е заемана главно от херцога на Норфолк и семейство Хауърд.

В момента това е работа на Едуард Фицалан-Хауърд, настоящият херцог на Норфолк, който организира и погребението на кралица Елизабет.

Защо да я има?

Първоначално коронацията е била необходимост за монарсите, но сега е церемониално събитие.

„В тази страна коронацията все още се запазва като момент, който наистина би легитимирал този монарх по публичен начин“, каза Хънт.

„Също така винаги е запазвала в сърцевината си един вид религиозен момент на трансформация. Въпреки че монархът е монарх от момента, в който предшественикът му е умрял, езикът на церемонията по коронясването от установяването ѝ през XIV век, все още говори, че кралят или кралицата по някакъв начин се променят по време на тази церемония.“

Какво се случва?

Службата по коронацията е тържествено религиозно събитие, изпълнено със символика. Чарлз ще положи клетва да отстоява закона и Англиканската църква.

Седнал на историческия стол за коронация, известен като стола на крал Едуард и съдържащ Камъка на съдбата, той ще бъде миропомазан от архиепископа на Кентърбъри, духовния водач на световната Англиканска общност, със светено масло, осветено в Ерусалим.

Това е централният момент на церемонията и е знак за предоставянето на Божията благодат на суверена.

Чарлз ще получи различни изключително богато украсени златна сфера, скиптър, меч и пръстен, всички те част от бижутата на короната и по различни начини символизиращи силата, властта и задълженията на монарха, както и силата на Бог.

След това архиепископът ще постави тежката корона на свети Едуард, използвана при коронациите през последните 35 години, върху главата му. Няма да бъде коронясан само Чарлз. Съпругата му Камила също ще премине през по-проста, миницеремония по коронясването й като кралица.

Чарлз ще напусне абатството, носейки различна корона, Императорската държавна корона.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина