ВластНовини

За първи път от създаването на Б9 няма да има обща декларация

За първи път среща на върха от формата на т.нар „Букулещка денетка“ – Б9 ще приключи без обща декларация заради липса на консенсус около помощта за Украйна, съобщава Mediapool. Форумът беше бойкотиран от унгарския президент Тамаш Шуйок, а българският държавен глава Румен Радев потвърди за разделението между държавите, „като се започне от прибалтийските държави през Унгария, България, Словакия“.

В срещата на върха от формата Б9 участват президентите на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

За първи път от създаването на формата през 2015 г. няма да има обща декларация, a  изявление от името на президентите на Латвия, Румъния и Полша, които са съдомакини на срещата в Рига. 

Радев обясни, че по негово настояване в изявлението няма задължение всяка страна да предоставя военна помощ на Украйна, а помощ по избор.

Унгария и останалите централноевропейски държави са в конфронтация заради поддържаните от унгарския премиер Виктор Орбан близки връзки с Русия и отказа му да предостави оръжия на Украйна. Унгарският премиер Виктор Орбан системно блокира или създава затруднения за оказването на европейска подкрепа към Киев. 

„Това са девет страни по източния фланг, така че има различни виждания, в каква степен тези страни да бъдат ангажирани в подкрепата на Украйна за военното решаване на този конфликт. Нормално е да има различни виждания“, каза Радев.

Докато Радев е в Рига, служебният премиер Димитър Главчев участва в Берлин, където се провежда конференция за възстановяването на Украйна. 

„Всички ние искаме да покажем подкрепата си за Украйна във всякакъв аспект, всяка една от страните – в размера, в който може“, коментира Главчев. 

Радев променил позиция за оказване на помощ за Украйна 

Българският президент Румен Радев обясни, че „изрично е настоял“ в изявлението на Б9 да отпадне призива всяка страна да предоставя военна помощ на Украйна и да се замести с помощ по избор.

„Тази година тази среща на върха е по-различна от всички предишни. За първи път няма да има обща декларация на всички участници и вие няма да видите моето име под тази декларация. Вместо това ще има заявление на двамата съпредседатели – това са Полша и Румъния, и на домакина Латвия. Защото няма постигнат пълен консенсус по отношение на текста на тази съвместна декларация, най-вече по отношение на различните виждания как да бъде постигнат изход от тази кръвопролитна война“, каза Радев.

„България беше през цялото време активен участник в подготвителния процес и координацията на различните позиции. Така например първоначалното предложение на варианта за съвместно изявление, който включваше задължаване на всяка една страна от Б9 за предоставяне на военна помощ, бе променен по мое изрично настояване и в резултат бе приета позицията всяка страна да решава сама, по своя собствена преценка и според своите собствени възможности дали и как да помага на Украйна – дали с военна, с финансова или с хуманитарна помощ. И считам това за голям успех в подкрепа на здравия разум и важна крачка в посока на преместване на фокуса – от търсене решение на тази война на бойното поле, което е свързано с много жертви, много разрушения, безконтролна ескалация и растящ риск за глобалния мир към търсене на решение чрез преговори съобразно устава на ООН“, добави държавният глава.

Българският парламент има серия решения България да подкрепя Украйна и с военна помощ. 

Форумът в Рига се провежда месец преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон, на която Радев изяви желание да присъства. Очаква се парламентът да реши дали за САЩ ще пътува държавният глава или премиерът.  

В Рига, освен унгарският президент, липсва и държавният глава на Словакия, където Петер Пелегрини трябва да приеме поста от Зузана Чапутова.

И още от Радев 

Радев е един от малкото европейски лидери с открити проруски позиции. 

Според него Украйна няма материалните и финансовите ресурси да постигне целите си сама.  

„Всички искаме Украйна да възстанови своята териториална цялост, а Русия да прекрати своята агресия, но пак казвам – ние трябва да отчитаме реалностите. А реалностите са, че Украйна няма материалните, финансовите и човешките ресурси за постигането на тези цели“, коментира президентът.

Миналия месец Румен Радев пропусна заседанието на Парламентарната асамблея на НАТО в София и вместо това реши да бъде на посещение в Унгария и да има среща с премиера Виктор Орбан, а след това и в Швейцария.

Тогава Радев и Орбан подчертаха необходимостта от ефективни дипломатически усилия за преустановяване на военните действия в Украйна и търсене на мирно решение на основата на международното право.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина