Вучич отрече Белград да трупа войска по южната си граница

Новини
Александър Вучич

Косово отложи забраната за автомобили със сръбска регистрация

Властите в Прищина отложиха с месец влизането в сила на забраната, автомобили със сръбска регистрация да се движат в Косово. Забраната, която трябваше да важи от днес, вчера предизвика напрежение.

Вчера вечерта жители на Северно Косово, населено предимно със сърби, издигнаха барикади по ключови пътища в знак на протест срещу намеренията на властите да започнат от днес пререгистрация на личните автомобили на косовските граждани, регистрирани в Сърбия.

Блокадата бе провокирана и от решението на правителството на Косово пак от днес да смени личните им документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово. Блокирани бяха и контролно-пропускателните пунктове между Косово и Централна Сърбия.

По-рано косовският премиер Албин Курти заяви, че става дума за реципрочна мярка, тъй като властите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия.

Косовските власти решиха да отложат въвеждането на спорното решение с месец след консултации с партньори от ЕС и САЩ.

Късно снощи сръбският президент Александър Вучич посети Генералния щаб в Белград и отрече появилите се информации, че Белград трупа войска по южната си граница.

До блокади в Северно Косово по същия спор за регистрационните табели на автомобилите се стигна в края на септември миналата година.

Източник: bnr.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.