ВластНовини

Тръмп пледира невинен по всички 37 обвинения

Федерален съдия официално повдигна 37 обвинения на бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, свързани с незаконно притежание и съхранение на класифицирани документи, предава БНР.

Доналд Тръмп пристигна сам в сградата на Федералния съд в Маями, щата Флорида, придружаван само от адвокатите си. При пристигането си той формално беше арестуван и даде отпечатъци преди да бъде изправен пред съдия. Тръмп пледира невинен по всички 37 обвинения, повдигнати след разследването на специалния прокурор Джак Смит за предполагаемо неправомерно съхранение на секретни документи в имението му в Мар-а-Лаго, в щата Флорида.

След прочитане на обвиненията съдия Джонатан Гудман не отне паспорта на Доналд Тръмп, нито наложи някакви ограничения за пътуване на бившия американски президент, който вече започна кампания за повторно влизане в Белия дом.

Искания за ограничения не са били повдигнати и от прокурорите по делото. Съдията обаче наложи забрана на Тръмп да контактува със свидетели, посочени в списък, който трябва да бъде съставен от правителствени адвокати. След като напусна съда Доналд Тръмп отпътува за Ню Джърси, където направи изявление, в което осъди президента Джо Байдън за „арестуването и обвинението на неговия най-голям политически опонент“.

Според юристи до започването на същински съдебен процес може да мине повече от година, което може да съвпадне с пика на кандидат президентската кампания догодина.

Акцентите в американските медии са разнопосочни – от това, че първото подобно дело срещу американски президент в историята е тест за съдебната система на страната, до това че повдигането на тези обвинения е пряка намеса в изборния процес.

Любопитна подробност е, че обвиненията срещу Тръмп му бяха повдигнати само ден преди той да навърши 77 години.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина