Новини

Съборът в Дедево започва с камбанен звън

Камбанен звън от най-високото място в Дедево – черковната камбанария, ще прикани в 10 часа на 6 август дедевчани и техните гости на два празника.

Тази година Традиционният събор в селото, който се провежда всяка първа събота на месец август, като продължител на Земляческата дедевска вечер (1950 г.), съвпада с големия християнски празник Преображение Господне, символ на новата надежда. От 10 до 12 часа ще са отворени 184-годишната черква „Свети Атанасий“ и старинният храм „Свети Дух“ с аязмо.

На събора църковното настоятелство ще оповести дарителската инициатива за набиране на средства за реставрацията на над 100-годишната Христова плащаница на храм „Св. Дух“.

Със свой творчески празник невръстните потомци на дедевски родове ще се впишат в голямото събитие, като доказателство, че Дедево има обичливи и даровити наследници. От 13 до 14 часа на първия етаж в недовършената обществена сграда в центъра на селото малките художници ще могат да изявят заложбите си под мотото „Деца рисуват Дядовото село“.

Изложбата с рисунките им ще бъде открита в 15 часа. На същото място ще е подредена и живописната изложба на пловдивския художник Дамян Христов, който пета години живее и твори в Дедево. Вернисажът за експозицията му „Попитах гората ІІ – 6˃60“ ще е от 16 до 20 часа. 

Площадът ще е озвучен с музика още от 11 часа, сергиите със сувенири и лакомства ще са разпънали чадъри – знаци , че съборът започва да набира скорост. Високият градус на всеобщата веселба ще се поддържа от оркестър „Родопи“ с ръководител Борис Христев от 16 до 22 часа.

Ще има и приветствия, и пожелания , и инициативи за екологичното, туристическо и културно развитие на Дедево. Веселбата ще е с аромата на димящата в центъра селото скара и с настроението на споделената с роднини и приятели трапеза.

Организатор на събора е кметството в Дедево със спонсорска подкрепа. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина