Изпод тепетоМненияНовиниПод ножа

Синдикалисти се наместват в казуса Либхер, готвят се за гладна стачка

Председателят на „Подкрепа“ в Пловдив Атанас Кръстев и негови колеги подготвят гладна стачка заради случващото се в Либхер в Радиново. След двудневните ефективни протестни действия на част от производствените работници в предприятието, синдикалистите са решили да подкрепят исканията на работниците, също с ефективни действия. От „Подкрепа” ще искат от европейските синдикални организации да обърнат внимание на ситуацията със служителите на Либхер.

В същото време от компанията излязоха със становище, подписано от Христо Георгиев, управител финанси и администрация. Ето цялото й съдържание:

Както вече е известно през миналата седмица производственият персонал на завода за хладилници Либхер в село Радиново, община Марица, излезе без предупреждение в ефективна стачка. По този начин не са спазени изискванията за нейната законност, тъй като нито са предявени предварително писмени искания, нито управителят е уведомен писмено поне 7 дни преди началото на стачката, нито е сключено споразумение с управителите за условията за провеждане на стачка с оглед безопасността и работата на предприятието и т.н.

Въпреки това ръководството на завода проведе редица от срещи с излъчен от стачкуващите комитет, представляващ всички недоволни, в резултат на които беше постигнато удовлетворяващо и за двете страни споразумение и стачката беше прекратена.

Искам да подчертая, че в завода от над 15 години съществува орган – Представители на работниците и служителите по чл. 7, ал. 2 от Кодекса на труда, както и Комитет по условия на труд. Членовете на този орган са избрани с мнозинство повече от две трети от членовете на общото събрание и представляват работещите по въпросите на трудовите и осигурителните отношения пред работодателя. Ръководството на завода провежда регулярни срещи с представителите на работниците и служителите и Комитета по условията на труд, на които срещи се съгласуват всички важни решения и се поставят много въпроси от работещите към ръководството. В резултат на тези срещи са въведени редица социални придобивки за целия личен състав на предприятието. На последната среща със стачния комитет, на която беше постигнато съгласие, се взе също така решение да се повиши още повече ролята на съществуващия гореспоменат орган и всички въпроси или оплаквания да се свеждат още по-бързо до знанието на ръководството.

Бих искал накратко да изброя по-важните социални придобивки, за да спрат спекулациите и провокациите по този въпрос:
– Ваучери за храна – 140 лева. От 1.06.2022 г. се повишават до максимално допустимия размер от 200 лева. Така реалното увеличение на заплатите за най-масовата категория труд става 15%.
– Коледна премия
– Премия преди лятната отпуска
– Поетапно въвеждане на климатизация в производственото хале за намаляване на летните температури
– Добавка за храна в столовата – 2,60 лева на ден. За пълен месец – 54,60 лева
– Фирмен Учебен център – единствен по рода си. На обучаемите се заплаща по време на обучението. Специалности – Машинен техник и Техник автоматизация
– Програма за развитие на собствени технически кадри
– Цялостна програма – Грижа за здравето:
o Допълнителна здравна застраховка – Премиум с включена дентална помощ
o Фирмени медицински сестри на място
o Карти Мултиспорт за практикуване на всякакви видове спорт
o Фитнес карти – за населени места, където няма покритие на Мултиспорт
o Консултации с психолог
o Консултации със специалист по хранене, Вега тест, Тест за усвояване на витамини и минерали
o Посещение на йога – 2 пъти седмично
o Футбол – 2 пъти седмично
o Народни танци – 2 пъти седмично
o Йомейхо терапия – 12 сеанса
o Партньорство със Спортен диспансер – профилактика на опорно-двигателния апарат и др.
– Задълбочена програма за развитие на персонала:
o развитие на ръководители и сътрудници, социални и професионални умения и квалификации
o коучинг за личностно развитие
o собствени преподаватели по немски и английски език
– Социална програма за подпомагане на сътрудници в нужда – основно при здравословни проблеми
– Социални дейности – Ден на здравето и спорта, Парти на юбилярите и на всички до момента пенсионирали се сътрудници във фирмата, Спортен празник – тенис на маса и на корт, Фирмено Коледно парти и др.
– Възможност за поощрение чрез ваучери за ресторант

В заключение искам да подчертая, че Либхер винаги е спазвал и ще спазва законите на Република България. Освен това ние се стремим да сме отговорен и социално насочен работодател, стараещ се да подкрепя всячески своите сътрудници, особено сега в създалата се вследствие на Ковид кризата и войната в Украйна тежка икономическа криза. Затова не можем да приемем да бъдем заклеймявани по този начин, по който си позволяват някои синдикални дейци, както и да бъдем заплашвани с гладни стачки и подобни нехарактерни за профсъюзната дейност и звучащи абсурдно мерки. Защото Либхер винаги е бил и ще продължи да бъде еталон за останалите работодатели в региона със социалните си политики и стриктното спазване на трудовото законодателство.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина