Актуално

Стачката в LIEBHERR продължава втори ден

500 дyши от пъpва cмяна тази сутрин не влязоха в халетата на завода

Очаква се и втора смяна да останат да двора, докато няма промяна във ваучерите

Стотици работници в завода за хладилна техника на Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД протестират ефективно втори ден. Тази сутрин близо 500 души от пъpва cмяна не влязоха в халетата на завода. Очаква се и втора смяна да останат на двора, докато няма промяна във ваучерите, съобщиха за Под тепето от стачния комитет.

Исканията им са за 20% увеличение на РЗ и 200 лева ваучери за храна, вместо 80. Служителите признават, че заплатите са редовни, но ниски. 6 на 100 увеличени е подигравка, категорични са те.

Групата, която преговаря с управата на завода съобщи днес по обяд, че от ръководството са склонни, засега само да увеличат ваучерите за пазаруване на 200 лева, но няма окончателно решение.

Междувременно инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона“, където се намират производствените мощности на дружеството, изпрати до медиите Становище на ТИЗ за ситуацията в Либхер-Хаусгерете Марица ЕООД. В него се напомня, че това е един от първите инвеститори в зоната.

Ето пълнят текст:

„Дейността на немската фирма тук привлече още няколко чуждестранни компании, нейни контрагенти, които откриха заводи в ТИЗ. „Либхер“ работи и с много местни подизпълнители, което означава, че благодарение на тази фирма в региона са осигурени хиляди постоянни работни места. Казано с няколко думи: изборът на реномирана компания като „Либхер“ да създаде предприятие в ТИЗ даде позитивен сигнал на инвеститорите, че България е добро място за бизнес.

Вече 21 години „Либхер“ е сред първите в страната в няколко аспекта. Известна е като коректен работодател, който дава едни от най-високите възнаграждения в Пловдивска област за нискоквалифициран труд. Предлага и голям брой социални придобивки на своите служители.

„Либхер“ е първата компания в ТИЗ, която създаде собствен учебен център за обучение, квалификация и преквалификация на кадрите. Това ясно показва грижата на ръководството за професионалното израстване на работниците, за тяхното личностно развитие, което води и до по-високи трудови възнаграждения. Фирмата е и от първите, реално подкрепящи българското образование. Тя е партньор с няколко професионални гимназии, като подпомага обучителния процес в тях.

Затова, ние, екипът на „Тракия икономическа зона“, силно се изненадахме от протеста в завода. Никога не сме и помисляли, че ще има такава ситуация с работодател, който осигурява едни от най-високите заплати в региона, изплащани без закъснение, независимо от световната икономическа ситуация.

„Либхер“ е един от големите данъкоплатци в държавата и ключов производител на почти изцяло експортно ориентирана продукция, което е изключителен плюс за българската икономика.

Да, в едно „семейство“ винаги може да има недоразумения и недоволни. Но начинът отношенията да бъдат изгладени е да се седне заедно и всеки от членовете да чуе и да вникне в аргументите на другия. Защото ескалирането на ситуацията води до загуби и от двете страни.

В стратегията за развитие на „Тракия икономическа зона“ важeн приоритет от години е социалният елемент. Това включва здравеопазване, добри условия на труд и живот, образование – създаване на висококвалифицирани кадри, които да получават достойно заплащане за труда си, интегриране на наука и бизнес, но също изграждане на социална инфраструктура в индустриалните зони като детски градини, общежития, медицински центрове. Ако тази наша социална политика бъде подкрепена по-силно от държавата, общините, фирмите, тя ще допринесе за повишаване стандарта на живот на обществото.“

Припомняме, че снощи от компанията обявиха, че Ръстът на заплатите значително е изпреварвал нивото на инфлация.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

7 коментари

  1. Ало, списващата, интересуваме ситуацията с работниците, а не излеянието на поредния защитник на едрия чуждестранен капитал! Изнесете информация за работните заплати, условията на труд, естеството на работа, почивка, сменен режим, платен годишен отпуск, покупателна способност на възнаграждението.. Питайте за текучеството на работниците в завода,защо е забранена, забранена!!, синдикалната дейност, проучете в другите заводи на собственика какви са възнагражденията. Опитайте да бъдете журналист. Аз лично НЯМА да купя нищо от Либхер! Нещо като Лафка.

  2. Тоя гнас директора на тракия е избасал ферман в защита на своето напърдяно кресло без да му мигне окото за 500-те стачкуващи. А вие като истински грантови кученца (грантовете ви предполагам са торба бирени капачки) сте изпънали неговите драсканици на преден план в статия ,която ужким е за стачкуващите. Срам и позор, дано цигани да въ ибът в джендър гъзовете дано

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина