НовиниСъд

Съдът в Пловдив издаде Европейска заповед за арест на датчанка

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Пловдив, с което е потвърдена издадената от Окръжна прокуратура – Пловдив Национална заповед за арест спрямо гражданка на Кралство Дания, издирвана у нас за пране на пари.

Делото в Апелативен съд – Пловдив е образувано по жалба на служебния защитник на издирваното лице Ф. А. Г. срещу определението на Окръжния съд, с което е  потвърдено издаването на Национална заповед за задържане (Постановление) на обвиняем до 72 часа за довеждането му пред съда по отношение на обвиняемата Ф. А. Г., родена в Кралство Дания, по досъдебно производство при Окръжна прокуратура – Пловдив и е разрешено издаването на Европейска заповед за арест (ЕЗА) спрямо обвиняемата.

По досъдебното производство в качеството на обвиняема е привлечена датската поданичка Ф. А. Г. затова, че в периода 25.07.2019 г. – 26.07.2019 г., в гр. Пловдив, е извършила финансови операции с парични средства, за които е знаела, че са придобити чрез престъпление (измама). Тя е извършила два банкови парични превода от сметка на българска фирма към сметка в Хонг Конг, като при последният превод е изтеглила и пари в брой на стойност 47 000 лева.

Деянието е извършено на три пъти, средствата са в особено големи размери – общо 1 163 018 щ.д. с левова равностойност 2 093 481,68 лв. и случаят е особено тежък, което според българското законодателство е престъпление по чл. 253, ал. 5 вр. ал. 3, т. 2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Съдът прие, че са налице всички предпоставки по чл. 63, ал. 1 от НПК за издаване на Национална заповед за задържане спрямо обвиняемата Ф. А. Г. – за това престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева и от събраните по делото доказателства може да бъде направено обосновано предположение, че именно тя е съпричастна към вмененото й престъпление Налице е и опасност същата да извърши престъпление, с оглед начина и механизма на осъщественото деяние, както и опасност от нейното укриване, предвид постоянното й местоживеене в чужбина и отказа й да се яви пред разследващите органи на Република България. За правилен е приет и изводът на окръжния съд относно законосъобразността и пропорционалността на издаването на ЕЗА спрямо обвиняемата Ф. А. Г.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина